1 nov., 2017

Cancerul care face ravagii în România. Cum poate fi prevenit

Sănătate de la A la Z

România ocupă primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin. În fiecare an, peste 4000 de cazuri sunt diagnosticate cu această boală. În atari condiții, parlamentarii cer Ministerului Sănătății implementarea și finanțarea unui program de vaccinare  anti-HPV în țara noastră

Cristina Vladu

La nivel global, a doua cauză responsabilă pentru cancer este reprezentată de infecția cu Papilomavirusul Uman (HPV). În cei 10 ani de la introducerea vaccinării HPV, 69 de țări l-au integrat în Programele Naționale de Imunizare, multe dintre acestea înregistrând progrese remarcabile în protejarea fetițelor împotriva infecției. La nivelul UE,  26 de țări, printre care și Bulgaria, Ungaria, Croația, Cipru sau Slovenia, asigură finanțare pentru vaccinare.

OMS recomandă vaccinarea

Cancerul de col uterin este principala cauză de deces la femeile active, cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani. În România, o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin o dată la două ore și aproape 2000 pierd lupta cu această boală cauzată de virusul HPV, în fiecare an. Pe de altă parte, există un număr estimat de 562 de alte tipuri de cancere provocate de infecția cu HPV, diagnostic pus anual la femeile și bărbații din România. Ne aflăm în situația în care țara noastră este una dintre cele două state din UE care nu asigură finanțare pentru un program de prevenție prin vaccinare împotriva infecțiilor cu HPV. Organizația Mondială a Sănătății recunoaște importanța cancerului de col uterin și a bolilor asociate HPV ca probleme de sănătate publică la nivel global și recomandă includerea vaccinării  în programele naționale de imunizare.

Parlamentarii trag un semnal de alarmă

Președinții celor două comisii de sănătate – Dr. Corneliu-Florin Buicu, din Camera Deputaților, respectiv Dr. Laszlo Attila, din Senatul României, ca și mai mulți parlamentari au semnat de curând o scrisoare de susținere publică cu privire la importanța demarării unui program coerent și complet de vaccinare împotriva bolilor provocate de infecția HPV, ca parte integrantă a strategiei de prevenție și reducere a poverii cancerului în România. În plus, s-au transmis Ministerului Sănătății, cât și tuturor autorităților cu competențe în elaborarea de politici publice în domeniul sănătății o serie de recomandări cheie pentru inițierea unui program de prevenție a cancerului de col uterin.

 

Articole similare

Cum trebuie procedat pentru RECLAMAREA unui ACT DE CRUZIME FAȚĂ DE UN ANIMAL
AnimalZoo
Cum trebuie procedat pentru RECLAMAREA u ...
Exploziv! S-a aflat ADEVARATUL MOTIV pentru care Alina Vidican NU si-a facut nicio RELATIE dupa DIVORTUL de Cristi Borcea
EVZMonden
Exploziv! S-a aflat ADEVARATUL MOTIV pen ...
Antena 3. PIERDERE GREA. După 16 ani, o vedetă A DECIS SĂ PLECE. Motive încă neelucidate. ALERTĂ în media.
EVZ
Antena 3. PIERDERE GREA. După 16 ani, o ...
Vorbe grele despre Viorica DĂNCILĂ:  S-a dovedit a fi o MARIONETĂ jalnică şi de o incompetenţă crasă
CAPITAL
Vorbe grele despre Viorica DĂNCILĂ: S ...

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.