7 mai, 2018

Medic oncolog: ”Acesta e «cocktailul» care poate duce la o nenorocire cum este cancerul”

Expertul zilei, Sănătate de la A la Z

Deși cauza exactă a cancerului nu a fost încă descoperită și hazardul joacă un rol important în apariția bolii, există factori care cresc riscul și pe care îi putem controla. 

În cadrul unui interviu pentru EVZ.RO, medicul oncolog Cătălin Costovici a explicat de ce apare cancerul și ce ar trebui să evităm ca să ne scădem riscul. ”E ca un fel de ruletă rusească în care toți participăm. Chiar toți. Oricare dintre noi putem să dezvoltăm un cancer mai devreme sau mai târziu. Cum ne-o fi norocul. Majoritatea cancerelor sunt întâmplătoare, adică sunt urmarea hazardului”, a spus medicul.

Carnea procesată e otravă

Există însă cancere, cum sunt cele digestive, care sunt legate de consumul alimentelor procesate. ”Carnea procesată trebuie să dispară din alimentația oricăruia dintre noi: salamurile, cârnaţii, crenvurștii, parizerul, mezelurile cu carnea mărunţită. Este cea mai nenorocită, e otravă, pentru că procesarea în sine înseamnă și niște stabilizatori, coloranți, celebrele Euri. Iar efectul lor e cumulativ în timp şi, în zeci de ani, aceste efecte, sunt otravă pe pâine, sau fără pâine. Și pâinea are stabilizatori, emulgatori și o grămadă de lucruri”, a atras atenția oncologul.

Dacă la toate acestea mai adăugăm și stresul la care suntem supuși zi de zi, rezultă ”un «cocktail» de mare succes ca să apară o nenorocire cum este cancerul”, a conchis dr. Cătălin Costovici.

Medicul a mai vorbit și despre rolul fumatului în apariția cancerului pulmonar și despre legătura dintre radiațiile emise de telefoanele mobile și cancerul la creier.

Cancerul nu mai e o condamnare la moarte

Cât despre teroria potrivit căreia bolnavii de cancer ar trebui să evite lactatele și carnea, spune că e total greșită. ”Povestea asta e fantasmagorică și nu are niciun substrat științific. Noi le recomandăm paciențilro noștri o dietă echilibrată în primul rând, adică bogată în legume și fructe, dar nu fără carne. Carnea este extrem de importantă, mai ales la pacienul care e supus tratamentelor intensive oncologice. Carnea aduce în primul rând proteină, iar proteina animală este proteină de înaltă calitate. Avem nevoie de consum și de carne pentru ca pacientul săși refacă capitalul hematologic necesar pentru a putea face față seriior următoare de tratament”, a completat medicul.

În ceea ce privește tratamentele împotriva cancerului, medicul spune că, în oncologie, se fac descoperiri cu o viteză amețitoare și boala nu e mai e o condamnare la moarte. ”Apar proceduri noi terapeutice, tratamente noi, absolut de nesperat nici măcar în urmă cu 10 ani, nu mai vorbesc de 20 sau 30 de ani. Supraviețuirile au crescut fantastic. În foarte multe situații, boli care păreau să nu aibă nicio soluție, au remisiuni de ani de zile.”

Citiți continuarea articolului pe EVZ.RO. 

Articole similare

Cum trebuie procedat pentru RECLAMAREA unui ACT DE CRUZIME FAȚĂ DE UN ANIMAL
AnimalZoo
Cum trebuie procedat pentru RECLAMAREA u ...
Exploziv! S-a aflat ADEVARATUL MOTIV pentru care Alina Vidican NU si-a facut nicio RELATIE dupa DIVORTUL de Cristi Borcea
EVZMonden
Exploziv! S-a aflat ADEVARATUL MOTIV pen ...
Antena 3. PIERDERE GREA. După 16 ani, o vedetă A DECIS SĂ PLECE. Motive încă neelucidate. ALERTĂ în media.
EVZ
Antena 3. PIERDERE GREA. După 16 ani, o ...
Vorbe grele despre Viorica DĂNCILĂ:  S-a dovedit a fi o MARIONETĂ jalnică şi de o incompetenţă crasă
CAPITAL
Vorbe grele despre Viorica DĂNCILĂ: S ...

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.