22 iun., 2018

Premieră medicală. Ţesut osos şi cornee, prelevate de la un bărbat aflat în moarte cerebrală

Ştiri

Spitalul Ponderas

Echipe de medici din Bucureşti, Iaşi şi Galaţi au reuşit să preleveze,  în premieră pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă din Galaţi, ţesut osos şi cornee de la un bărbat, de 46 ani, aflat în moarte cerebrală, a declarat şeful secţiei ATI a unităţii medicale, Nicoleta Lupu, potrivit Agerpres.

Bărbatul, din Bârlad, a avut un accident acasă şi s-a lovit la cap de un obiect dur, a suferit un traumatism cranian sever şi a ajuns, prin transfer, pe 19 iunie, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei din Galaţi. Viaţa bărbatului nu mai putea fi salvată, iar familia acestuia a fost de acord cu prelevarea unor organe şi, în premieră pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi, cu prelevarea de ţesut – cornee şi ţesut osos.

“Ce am putut noi constata, de obicei, e faptul că familiile sunt de acord doar cu donarea organelor, dar acum au fost de acord şi cu ţesuturi. S-a putut recolta os, s-a putut recolta ochi – respectiv corneea. Deci, mai rar aşa ceva, înţelegere pentru acest lucru. Este foarte greu să accepţi acest lucru, că poţi să fii mort, dar inima totuşi să bată”, a spus Nicoleta Lupu.

Echipe de medici de la Bucureşti, Iaşi şi Galaţi a prelevat de la bărbatul aflat în moarte cerebrală ficat, rinichi, cornee şi ţesut osos. Ficatul, ţesutul osos şi un rinichi au fost transportate la Bucureşti, iar un rinichi şi corneea – la Iaşi, în vederea transplantului.

“Contează foarte mult educarea populaţiei şi pregătirea cu ideea că există viaţă şi după moarte, că poţi ajuta, chiar dacă eşti în necaz. Se întâmplă o tragedie, viaţa e plină de tragedii, viaţa tot timpul ne surprinde, dar trebuie luat în calcul că ai putea ajuta pe altcineva prin această donare de organe”, a mai spus Nicoleta Lupu.

Articole similare

Video emoționant! O femelă elefant a uimit planeta după ce a săpat 11 ore în pământ
AnimalZoo
Video emoționant! O femelă elefant a u ...
Cristina Cioran, AGRESATĂ de un necunoscut! Află totul despre EXPERIENȚA DRAMATICĂ prin care a trecut: „Avea o față de șobolan, n-o să uit niciodată figura aia…”
EVZMonden
Cristina Cioran, AGRESATĂ de un necunos ...
ANTENA 1 ÎŞI ÎNVINGE MAREA RIVALĂ. Şoc în media! Va exista o MUTARE LA PRO TV? Breaking news.
EVZ
ANTENA 1 ÎŞI ÎNVINGE MAREA RIVALĂ. ...
A apărut legea care execută silit românii cu datorii la întreținere. Vezi unde ajung apartamentele luate
CAPITAL
A apărut legea care execută silit rom ...

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.