5 Mai, 2017

Prof. dr. Dafin Mureșanu: ”Somnul resetează și regenerează creierul și sistemul nervos”

Expertul zilei

Profesorul universitar de Neurologie Dafin Mureșanu a explicat pentru Evenimetul Zilei care sunt regulile care ne ajută să ne menținem sănătoși.  

„În primul rând, prevenirea se referă la a fi blânzi cu noi și a ne îngriji, nu la a lua suplimente și pastile. Stilul de viață cu tot ce cuprinde el este cheia: a ne respecta raportul dintre orele active, orele de odihnă, de a încerca să ne trăim viața în spiritul bucuriei, fără stres, asta înseamnă prevenție. Alimentația, de asemenea, are un rol foarte important. Să avem un mod de viață care să includă și mișcarea, care este o caracteristică fundamentală a viului și a omului. Dacă nu ne mișcăm, dispărem. Este un element absolut esențial”, a explicat neurologul.

Somnul ne resetează

Neurologul Dafin Mureșanu ne atrage atenția că orele de odihnă sunt foarte importante. „Contează câte ore dormim și când dormim. E important să dormim orele acelea din preajma miezului nopții, pentru că există mecanisme foarte importante neuroprotective și de regenerare care se accelerează în timpul somnului. De fapt, rolul lui este acela de a reseta sistemele creierului și ale întregului sistem nervos, de a regenera”. Nu trebuie să exagerăm nici cu munca. „Dacă lucrezi sub tensiune sau ești într-un anumit conflict, toate aceste lucruri te dezorganizează interior, dau peste cap sisteme care sunt extrem de bine puse la punct. Sigur, nu le putem evita pentru că suntem cu toții sensibili, suntem cu toții sub presiune până la un anumit punct, dar trebuie să ne străduim dacă vrem să fim sănătoși”.

 

Specialistul recunoaște, însă, că nu e tocmai ușor să trăiești sănătos, dar „efortul merită, fiind vorba de viața noastră”. „E adevărat că suntem supuși unor elemente care ne cam amenință în lumea această modernă. E vital să evităm, spre exemplu, o alimentație foarte procesată, cu mult prea multe toxine. Apoi modul în care mâncăm, pentru că nu trebuie s-o facem pe fugă și prost. Adaug aici și calitatea apei pe care o bem, pentru că sunt cazuri în care toxinele care se găsesc în apa potabilă din unele zone ar putea explica, de exemplu, anumite subtipuri de boală Parkinson bazate pe factori de mediu”, punctează el.

 

 

Articole similare

Incredibila poveste care îți taie RĂSUFLAREA! „E ridicol şi scandalos” / VIDEO
AnimalZoo
Incredibila poveste care îți taie RĂS ...
Andreea Berecleanu, despre DIETA care o menține TÂNĂRĂ : „Mă îngrijesc așa cum fac toate femeile românce”
EVZMonden
Andreea Berecleanu, despre DIETA care o ...
Esca ARE PROBLEME CU LEGEA. Bomba anului în peisajul media. Lovitura vine de la O FEMEIE. Breaking news.
EVZ
Esca ARE PROBLEME CU LEGEA. Bomba anului ...
ALERTĂ: Un suc românesc toxic a fost retras de pe rafturile unui celebru supermarket
CAPITAL
ALERTĂ: Un suc românesc toxic a fost r ...
Tariceanu: Presedintele poate sa ceara demisia premierului ca orice cetatean. Nu are nicio valoare
InfoActual
Tariceanu: Presedintele poate sa ceara d ...

Lasa un comentariu