28 sept., 2017

Un medic ginecolog avertizează: ”Acestea sunt cauzele comune ale cancerelor ginecologice!”

Sănătate de la A la Z

Femeile ar trebui să facă un control ginecologic cel puțin o dată pe an, chiar dacă nu au simptome care să le dea de gândit, explică medicii. E singura cale prin care poți descoperi la timp cancerele ginecologice

Cristina Vladu

Există o cauză comună pentru aceste cancere, explică Mahmut Guden, medic chirurg specialist în ginecologie şi obstetrică din Turcia. Printre factorii de risc pe care el îi enumeră sunt: creşterea numărului de celule în cazul cancerului de uter, obezitatea, menstruaţia la vârstă mică (înainte de 12 ani), menopauza la vârste înaintate (după 55 de ani), tratamentul cu hormoni estrogeni, afecţiunile de ovar polichistic, rude care au avut cancer la sân sau intestin, hipertensiune, diabet.
În cazul cancerului de col uterin, fumatul, afecţiunile transmise pe cale sexuală, activitatea sexuală la vârstă mică, femeile cu parteneri multipli și situaţia socio-economică precară sunt considerați factori de risc. „În cazul cancerului ovarian, riscul general este de 1,4%, în timp ce acest procent creşte la 5%, când femeia are o rudă de gradul întâi care a avut această boală şi la 7%, în cazul în care există două rude de gradul întâi”, explică specialistul.

Simptomele cancerului de col uterin

Simptomele cancerelor ginecologice sunt diferite în funcţie de organul pe care îl afectează. Simptomele cancerului de col uterin pot apărea sub forma hemoragiei vaginale după actul sexual, creşterea în volum sau timp a menstruaţiei, scurgeri vaginale de culoare maro. În faze avansate, pot fi observate dureri de mijloc sau inghinale, dificultate la urinare sau edem la nivelul membrelor inferioare.

Diagnostic timpuriu prin testul Papanicolau

Cancerul de col uterin este diagnosticat din ce în ce mai timpuriu. „Pe baza testului Pap smear (Pap este abrevierea de la Papanicolau, n.r.) se efectuează analiza citologică a celulelor colectate din colul uterin iar astfel modificările celulare care au potenţial de a deveni celule canceroase pot fi depistate timpuriu. Un singur test Pap negativ reduce riscul cancerului de col uterin în procent de 45%. Nouă teste Pap efectuate în timp, reduc acest risc până la 99%”, afirmă medicii.

Articole similare

Cum trebuie procedat pentru RECLAMAREA unui ACT DE CRUZIME FAȚĂ DE UN ANIMAL
AnimalZoo
Cum trebuie procedat pentru RECLAMAREA u ...
Exploziv! S-a aflat ADEVARATUL MOTIV pentru care Alina Vidican NU si-a facut nicio RELATIE dupa DIVORTUL de Cristi Borcea
EVZMonden
Exploziv! S-a aflat ADEVARATUL MOTIV pen ...
Antena 3. PIERDERE GREA. După 16 ani, o vedetă A DECIS SĂ PLECE. Motive încă neelucidate. ALERTĂ în media.
EVZ
Antena 3. PIERDERE GREA. După 16 ani, o ...
Vorbe grele despre Viorica DĂNCILĂ:  S-a dovedit a fi o MARIONETĂ jalnică şi de o incompetenţă crasă
CAPITAL
Vorbe grele despre Viorica DĂNCILĂ: S ...

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.