4 oct., 2016

Unul din cinci români suferă de dureri de spate. Dar poate dura și 10 ani până se descoperă cauza exactă

Ştiri

În cadrul celei de-a doua ediţii a campaniei „Nu-ţi întoarce spatele!”, dedicate luptei împotriva durerilor de spate de tip inflamator, Liga Română contra Reumatismului şi Societatea Română de Reumatologie vor organiza o caravană de informare care va vizita şase puncte centrale din Bucureşti, publicul putând accesa informaţii actualizate despre durerea de spate de tip inflamator pe website-ul proiectului: http://www.reumatism.ro/nuintoarcespatele/ cât şi pe pagina de Facebook dedicată: https://www.facebook.com/NuIntoarceSpatele/?fref=ts.

Medicii specialişti atenţionează asupra faptului că, în cazul acestei afecţiuni, durata de timp în care se stabileşte diagnosticul corect poate ajunge şi la 10 ani, ceea ce duce la agravarea bolii. De aceea, iniţiatorii campaniei îşi propun să contribuie la reducerea timpului de diagnostic şi la creşterea ratei de prezentare la medicul de familie şi medicul specialist reumatolog pentru a investiga simptomele specifice durerii de spate de tip inflamator.

„Bolile care cauzează durere de spate inflamatorie pot afecta în mod serios viața pacienților, astfel încât diagnosticul precoce și aplicarea unui tratament adecvat sunt necesare pentru prevenirea sau reducerea deficitului funcțional şi îmbunătățirea calității vieții pacienților afectaţi. De aceea, prin această campanie, îndemnăm cât mai multe persoane să intre pe website (http://www.reumatism.ro/nuintoarcespatele/autoevaluare/) sau pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/NuIntoarceSpatele/app/190322544333196/) şi să parcurgă testul online de auto-evaluare pentru a vedea în ce măsură există posibilitatea să sufere de durere de spate de tip inflamator”, declară Conf. Dr. Cătălin Codreanu, medic reumatolog, preşedinte al Ligii Române Contra Reumatismului.

Durerile de spate mecanice pot fi confundate cu cele inflamatorii

Chiar dacă par asemănătoare, durerile de spate diferă în funcţie de cauzele care le provoacă. Cauzele pot fi de natură mecanică, inflamatorie, infecţioasă sau pot avea drept sursă bolile de rinichi sau gastrointestinale, inclusiv tumorile. Cele mai comune dureri de spate, cele mecanice, apar în urma suprasolicitării spatelui prin ridicarea de greutăţi prea mari, efort prelungit sau a loviturilor din timpul practicării sportului. Durerile de spate de tip inflamator pot fi, însă, rezultatul unei afecţiuni autoimune, de aceea este foarte important ca ele să fie descoperite cât mai devreme. Astfel de exemple de afecţiuni autoimune sunt spondilita anchilozantă, spondilartrita axială non-radiografică, artrita psoriazică și artrita reactivă.

Durerile inflamatorii de spate debutează, cel mai adesea, înaintea vârstei de 40 de ani. Principalele caracteristici sunt:

  • Apariția progresivă a durerii.
  • Durerea se atenuează odată cu mişcarea și nu se ameliorează la repaus.
  • Durerea apare adesea noaptea, mai ales în a doua parte a nopţii, și trezeşte bolnavul din somn.
  • Durerea se însoțește de rigiditate în timpul dimineţii, de obicei mai mult de 30 de minute.

Diagnostic și tratament sub supraveghere medicală

Atât durerea de spate de tip mecanic, cât și cea inflamatorie, pot limita activităţile de zi cu zi și pot afecta calitatea vieţii. Având în vedere faptul că ambele tipuri de dureri (mecanice și inflamatorii) pot avea simptome similare, medicii subliniază faptul că este dificil de stabilit un diagnostic corect în lipsa unui consult medical de specialitate.

„În cazul bolilor inflamatorii ale coloanei, un diagnostic precoce și inițierea unui tratament corespunzător sunt esențiale pentru evoluția ulterioară a bolii și pentru creșterea calității vieții pacientului. De asemenea, fiind o boală cronică, cu potențial invalidant, la fel de importante sunt monitorizarea evoluției și aderenței la tratament și o comunicare foarte bună medic-pacient” declară Prof. Dr. Ruxandra Ionescu, Preşedinte al Societăţii Române de Reumatologie.

Campania „Nu-ţi întoarce spatele!” a fost lansată anul trecut în Bucureşti și alte cinci oraşe din ţară: Cluj-Napoca, Sibiu, Sighișoara, Sinaia și Bușteni. În cifre, „Nu-ţi întoarce spatele!” 2015 a însemnat: peste 9.000 de flyere distribuite, 4.533 de like-uri pe pagina de Facebook a proiectului şi un reach de peste 100.000 de persoane în doar trei luni de desfăşurare. Din cele 2.000 de persoane care au completat deja chestionarul de evaluare, aproximativ 40% au primit răspunsul că ar putea suferi de dureri de spate de tip inflamator.

 

Articole similare

UIMITOR! Reptilele, AMENINȚATE cu dispariția. Uite cine sunt DEVORATORII
AnimalZoo
UIMITOR! Reptilele, AMENINȚATE cu dispa ...
Nu, NU este o gluma! Putini stiu ASTA despre Serghei Mizil. Uite ce FACULTATE a terminat – FOTO
EVZMonden
Nu, NU este o gluma! Putini stiu ASTA de ...
CUTREMUR POLITIC în Marea Britanie. Premierul ARUNCĂ BOMBA! May: „Riscăm să NU mai AVEM niciun BREXIT!!.
EVZ
CUTREMUR POLITIC în Marea Britanie. Pre ...
Românii care încasează pensii de 2.000 de euro lunar
CAPITAL
Românii care încasează pensii de 2.00 ...

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.