13 semne de alarmă care anunţă că tiroida nu funcţionează corect

De , 8 mart., 2020, Sănătate de la A la Z

Oboseala inexplicabilă, mintea înceţoşată, kilogramele în plus şi pierderea părului sunt toate semne ale unei probleme cu glanda tiroidă. Acelaşi lucru este valabil şi pentru simptomele opuse: transpiraţia şi anxietatea.
Acest “regulator” al corpului şi al minţii o ia uneori razna, în mod special în cazul femeilor. Un tratament corespunzător este extrem de important pentru menţinerea stării de sănătate şi pentru a evita problemele serioase.

Tiroida este o glandă în formă de fluture, localizată în partea anterioara a gâtului. Aceasta produce hormoni care controlează viteza metabolismului. Tulburările glandei tiroide pot încetini sau revitaliza metabolismul prin inhibarea producţiei de hormoni tiroidieni. Când nivelul hormonilor este prea mic sau prea mare, este posibil să apară o gamă largă de simptome.

1. Stare de oboseală

Dacă vă simtiţi obosiţi fără motiv: nu lucraţi fizic mult, dormiţi peste 6 ore pe noapte, vă hrăniţi corespunzător – atunci de vină ar putea fi tiroida.

Un deficit al funcţiei tiroidiene – hipotiroidia – poate duce la scăderea hormonilor tiroidieni, ceea ce atrage dupa sine o “lenevire” a întregului metabolism, a funcţiei majorităţii organelor din corp, inclusiv a creierului. Pacientul resimte o obosealaă inexplicabila, îi este dificil chiar să se ridice pentru a-şi lua o cană cu apă, activităţile fizice devin dificile etc.

2. Modificări ale memoriei şi stării psihice

Un hipotiroidian devine depresiv, gândeşte greu, uită şi îşi aminteşte cu dificultate o anumită informaţie, practic funcţiile creierului “se lenevesc”.

În cazul unui hipertiroidian funcţiile creierului sunt “mai agere”, pacientul tinde spre euforie, dar trece repede de la o idee la alta, uită ce a vorbit acum 5 secunde, are mintea ageră şi nestatornică. Doarme mai puţin şi este hiperactiv.

3. Modificări ale funcţiei sexuale şi ale menstruaţiei

Modificările funcţiei sexuale atât la bărbat cât şi la femeie se pot datora şi unor afecţiuni tiroidiene: tulburarea libidoului, a erecţiei, infertilitate. De asemenea tulburările menstruale la femeie pot avea ca substrat o patologie tiroidiană.

4. Senzaţie de sufocare şi palpitaţii

Palpitaţiile pot fi însoţite adesea de senzaţia de sufocare. Persoana afectată simte bătăile inimii ca fiind puternice, rapide şi totodată prezinta o “sete de aer”.

Aceste manifestări pot să apara în mai multe patologii, printre care şi cea de hipertiroidie sau cancer tiroidian cu manifestări hipertiroidiene – exces de hormoni tiroidieni.

Efectele hipertiroidiei pot fi foarte grave într-o criza, cu aritmie cardiacă, fibrilaţie atrială care răspunde greu la tratament şi poate culmina cu deceseul.

5. Modificări la nivelul pielii

Dacă pielea devine mai aspră, se îngroaşă, este mată, lipsită de vitalitate, uscată şi rece – posibil o hipotiroidie;

Dacă pielea devine umedă, subţire, moale, fină la atingere (“ca de bebeluş”), caldă – posibil hipertiroidie

6. Tulburări digestive

Constipaţia severă este asociată în mod frecvent cu hipotiroidismul, iar diareea şi sindromul colonului iritabil sunt specifice hipertiroidismului.

7. Dureri musculare şi articulare

Senzaţiile de durere la nivelul muşchilor şi al articulaţiilor şi senzaţia de slăbiciune a braţelor pot fi indicii ale proastei funcţionări a glandei tiroide.

8. Hipertensiune

Atât hipotiroidismul cât şi hipertiroidismul cauzează creşterea tensiunii arteriale. Potrivit estimărilor, persoanele cu hipotiroidism au un risc de hipertensiune de 2-3 ori mai mare.

9. Modificări ale temperaturii corpului
Tulburările glandei tiroide pot afecta abilitatea de a regla temperatura corpului. Persoanelor care suferă de hipotiroidism le va fi mai frig decât în mod normal. Hipertiroidismul are efectul opus, cauzând transpiraţia excesivă.

10. Îngroşarea vocii

Exte posibil ca pacientul în cauză să nu sesizese modificarea vocii, dar cei din jur pot observa această schimbare. Dacă vocea se modifică, în special prin îngroşarea timbrului vocal, foarte probabil este vorba de o hipotiroidie. De asemenea subţierea vocii, uşor de observat mai ales în cazul unui bărbat, poate sugera tot o patologie tiroidiană – hipertiroidie – dar şi altă boală endocrină sau locală, la nivelul laringelui.

11. Schimbarea brusă a greutăţii
Unul dintre cele mai comune simptome care sugerează o problemă a glandei tiroide este schimbarea bruscă a greutăţii. Crşsterea în greutate indică un nivel scăzut al hormonilor glandei tiroide, ceea ce se numeşte hipotiroidism. La polul opus, dacă tiroida produce mai mulţi hormoni decât are nevoie corpul se va observa o scădere bruscă în greutate, ceea ce se numeşte hipertiroidism.

12. Căderea excesivă a părului

Căderea părului poate fi fiziologică în diverse cazuri cum ar fi stres, schimbarea anotimpului, schimbarea dietei, sport intens, folosirea excesivă a produselor de îngrijire a părului şi coafare etc.

Însă dacă aceasta cădere a părului durează peste două săptămâni, continuă să apară şi la încetarea folosirii produselor cosmetice pentru păr – trebuie să consultaţi medicul dermatolog. Puteţi avea o infecţie a scalpului, un deficit de vitamina D sau feritină (scad depozitele de fier sau sunteţi anemic), suferiţi de o infecţie sau aveţi o afecţiune endocrină (tiroidă, ovar).

Sunt recomandate analizele pentru depistarea patologieiilor de mai sus, inclusiv a anticorpilor antitiroiperoxidaza (ATPO) pentru o posibila tiroidita autoimuna.

13. Disconfort şi modificări anatomice la nivelul gatului

Dacă aveţi senzaţia că gâtul se umflă sau observaţi chiar modifiăari anatomice la acest nivel (guşă), însoţită de schimbări ale vocii solicitaţi un control medical de urgenţă.

 Tratarea hipotiroidismului

Dacă sunteţi diagnosticat cu hipotiroidism, doctorul dumneavostră vă va prescrie hormoni sub formă de pastile, iar îmbunătăţirea stării de sănătate se va observa în câteva săptămâni. Majoritatea persoanelor care suferă de hipotiroidism vor fi nevoite să ia hormoni pentru tot restul vieţii.

Tratarea hipertiroidismului

Cel mai comun tratament pentru hipertiroidism este administrarea medicamentelor antitiroidiene, care au scopul de a reduce cantitatea de hormoni produsă de glanda tiroidă.

Intervenţia chirurgicală pentru tulburările tiroidiene

Eliminarea glandei tiroide poate vindeca hipertiroidismul, dar procedura este recomandată doar daca medicamentele nu funcţionează sau în cazul în care pacientul prezintă o guşă mare. Chirurgia poate fi recomandată şi în cazul pacienţilor care prezintă noduli tiroidieni. Odată ce tiroida este eliminată, cei mai mulţi pacienţi necesită suplimente zilnice de hormoni tiroidieni pentru a evita dezvoltarea hipotiroidismului.

Cancerul tiroidian

Cancerul tiroidian este rar întâlnit şi este printre cele mai puţin periculoase tipuri de cancer. Principalul simptom este un nodul sau umflarea gâtului. Doar 5% din nodulii tiroidieni se dovedesc a fi canceroşi.

Articole similare

Comentarii

 • adevarat articol….felicitari!!!!!!!!!!….vrem mai mult,continuarea articolului ,daca se poate cu un tratament naturist ffff bun

 • adevarat articol….felicitari!!!!!!!!!!….vrem mai mult,continuarea articolului ,daca se poate cu un tratament naturist ffff bun ..multumesc anticipat!

 • Articol bun,pacat ca cel ce l-a scris este un analfabet care nu stie sa scrie romaneste.Citind articolul ve-ti intelege.

  • Daca nu va suparati,se scrie ,,veti”,nu ve-ti!!!

  • Analfabet te poti numi si tu pentru ca” veti”se scrie legat in veci!
   veti intelege este viitorul verbului!

  • Rade ciob de oala sparta, oare ce greseli asa grave ati identigicat, cand greseala dvs.e cat casa? A…era mai vizibil paiul decat barna..m

 • sasu…a-i nevoie de o vizita la oftalmologie. Si treci si pe la scoala.

 • Am hipotiroida( micsedem)si iau euthirox dar cred ca nu sunt bune ce imi recomandati dv ?Astept un raspuns Multumesc

 • va rog frumos sami spune-ti si mie..teroida este umflata si am rosiata in baza gatatui…cu tiimpul zile cum trece teroida se umfla mai tare si ma inrosesc si mai tare..ce asi putea sa fac …am luat etirox din 2009 ..am consultat medicul recent si am schimbat tratamentul .de doua saptamani,, iau Thyrozol

 • Buna ziua

  Am și eu o problema…De câteva săptămâni am o ușoară durere în gat mai exact în partea dreapta a gatului, menționez ca nu sunt răcită. Am mai avut și în trecut aceasta durere dar îmi trecea repede fără vre-un tratament acum însă nu a mai trecut. …Nu știu dacă are vre-o legătură dar mi-a ieșit și un nodul în partea stângă a gatului cam la distanta de o palma sub ureche și este cam de mărimea unei alune nu este foarte tare la atingere și nici foarte fix menționez că eu mai am câțiva noduli sub pielea scalpului iar aceia nu se mișcă și sunt tari. Revening la durerea în gât…Simt așa ca o arsura ușoară pana pe cutia toracică uneori. Am citit pe internet fel și fel de lucruri și sunt îngrozită în special de cancer care din nefericire este peste tot în ziua de astăzi! Îmi este foarte frica să merg la medic ca să nu îmi spună că am ceva grav. ….Ce mă sfătuiți inafara de să merg la medic? Mulțumesc frumos
  Ps am uitat sa menționez că fumez de foarte mulți ani.

 • Buna ziua

  Am și eu o problema…De câteva săptămâni am o ușoară durere în gat mai exact în partea dreapta a gatului, menționez ca nu sunt răcită. Am mai avut și în trecut aceasta durere dar îmi trecea repede fără vre-un tratament acum însă nu a mai trecut. …Nu știu dacă are vre-o legătură dar mi-a ieșit și un nodul în partea stângă a gatului cam la distanta de o palma sub ureche și este cam de mărimea unei alune nu este foarte tare la atingere și nici foarte fix nu se vede doar se simte menționez că eu mai am câțiva noduli sub pielea scalpului iar aceia nu se mișcă și sunt tari. Revening la durerea în gât…Simt așa ca o arsura ușoară pana pe cutia toracică uneori. Am citit pe internet fel și fel de lucruri și sunt îngrozită în special de cancer care din nefericire este peste tot în ziua de astăzi! Îmi este foarte frica să merg la medic ca să nu îmi spună că am ceva grav. ….Ce mă sfătuiți inafara de să merg la medic? Mulțumesc frumos
  Ps am uitat sa menționez că fumez de foarte mulți ani.

  • Din pacate, ca va place sau nu, sfatul cel mai intelept este MERGETI LA MEDIC. Doar specialistul, pe baza analizelor si a examinarii dv, poate stabili un diagnostic. Nu uitati, orice boala tratata din vreme are sanse de vindecare mult mai mari. Nu mai asteptati, mergeti la medic, ca sa aflati ca sunteti bine. Multa sanatate!

 • Buna ziua ,am stari de frig foarte puternice ,dureri musculare ,nelliniste ,tremor ,m-am angrasat foarte mult ,am facut analize an luna noiembrie si mia estit un T4 modificat ,ma simt foarte rau stau tot timpul an pat nu mai am chef de nim ,gusa e foarte umflata foarte rau cand ma supar iar daca nu ma supar este mai putin vizibila ,ce credeti ca ar putea fi sau ce pot sa fac sa nu ma mai simt rau sa tremor sau sa am starile de frig ,Va multumesc !

  • Este foarte important sa discutati aceste aspecte cu un medic, nu amanati si programati-va un consult. Daca nu aveti un medic endocrinolog, trebuie sa cereti de indata medicului de familie o trimitere pentru un specialist endocrinolog. Nu amanati, orice problema depistata la timp are rezolvare. Multa sanatate va dorim!