Adevăratul pericol care te paște dacă mergi cu avionul

De , 18 iul., 2014, Ştiri

Unii oamenii sunt foarte speriați când vine vorba să meargă cu avionul. Pe bună dreptate, având în vedere tragediile aviatice de anul acesta. Pe 20 ianurie, avionul YR-BNP a executat o aterizare forțată în Munții Apuseni. În accident au murit pilotul și studenta la medicină Aurelia Ion, iar copilotul și patru medici au fost răniți. În martie, zborul MH370 al Companiei Malaysia Airlines decolase de la Kuala Lumpur, cu destinaţia Beijing, având la bord  227 de pasageri şi 12 membri ai echipajului. Avionul a dispărut însă în mod bizar. Un alt avion al companiei Malaysia Airlines, s-a prăbușit joi, în apropierea orașului Saktiorsk. Aeronava de tip Boeing 777, care avea la bord 298 de persoane, nimeni nu a supraviețuit.

Aceste evenimente se întămplă foarte rar, însă. Adevăratul pericol care te paște când mergi cu avionul sunt radiațiile.

Începând cu trecerea prin scanner, în aeroport, suntem iradiați. Se pare că e nevoie de 50 de scanari ca să aduni cantitatea de radiații pe care o primim la o radiografie dentară.

Unii cercetatori se tem că radiațiile scannerelor din aeroporturi sunt subestimate și că ele pot crește riscul de cancer. Radiațiile acestor aparate sunt dozate în cantități mici, însă majoritatea sunt concentrate în piele și țesuturile cutanate. David Brenner, directorul Centrului de Cercetări Radiologice de la Universitatea Columbia, sustine că doza de radiații în piele este de fapt de 20 ori mai mare decât cea din estimările oficiale.

Odată urcați în avion, cresc și pericolele la care ne expunem. Cu cât zburăm la altitudini mai mari, cu atât ne vor afecta mai tare radiațiile.
De exemplu, un zbor din Europa până în SUA, dus-întors, echivalează cu o radiografie pulmonară. Poate nu întâmplător, numărul cazurilor de cancer este mai mare în rândul personalului aviatic.

Articole similare

Comentarii

  • Exagerati. 10 zbori Europa – SUA echivaleaza cu radiografie pulmonara. Mai cititi pe wikipedia.

  • Credeam ca din scaune mai acumulam niste bacterii sau de pe podelele avionului ca vad lume care imediat se descalta cum ajunge pe locul lui si merg si la toaleta in sosete sau fara!!!
    Desi sint curatate scaunele, eu mereu suspectez ceva de acolo si nu ma asez direct ci acopar cu ceva scaunul. Am si servetele umede si dezinfectez totul de langa mine si pe ce voi pune mana. Unul din „pericole” de care mi-e groaza sa ma controleze cu mana vre-o dama de securitate, parca-ti ia pielea de pe spate mai ales ca din Arizona nu sint prea imbracata, o bluza subtire sau un tricou si m-a frecat cu mana de fier o nemtoaica parca aveam piele de urs pe mine, mi s-a oprit si respiratia. Gesturile astea gasesc mai nesanatoase decat bacteriile!!!

  • Un zbor prin zonele controlate de rusi este echivalent cu o donare completa de organe (voluntara).