Ai 55 de ani și ești bărbat? Uite ce analiză trebuie să faci anual

Sănătate de la A la Z

Adenomul de prostată sau hiperplazia benignă de prostată (HBP), numită în termeni populari “prostată”, este o afecțiune benignă. Datele statistice arată ca între 30 – 40% dintre bărbații cu vârste de peste 55 de ani sunt afectați de această maladie.

Medicii spun că este important ca orice bărbat care are vârsta de 55 de ani să-și facă un set de analize, în special tușeului rectal și dozarea PSA (antigen prostatic specific), investigații care se realizează anual. Trebuie specificat ca o valoare mare a antigenului prostatic specific (PSA) nu înseamnă întotdeauna prezența cancerului de prostată, însă este bine ca anual medicul specialist urolog sau medicul de familie să vadă rezultatele acestei analize.

Dimensiunea normală a prostatei este asemănătoare unei nuci. Aceasta începe să crească în volum după vârsta de 55 de ani. Pe măsură ce prostata crește, are loc comprimarea ureteri și blocarea fluxului urinar, ducând la îngreunarea eliminării urinei. Altfel spus, atunci când un bărbat cu HBP urinează vezica nu se golește complet, iar riscul de apariție a calculilor urinari și a infecțiilor de tract urinar este în creștere.

De multe ori, bărbatul nu are niciun simptom iar dacă sunt prezente numai anumite inflamații, nu mereu va primi tratament. Însă dacă pacientul urinează des, inclusiv noaptea, în cantități mici și are dificultăți în gestionarea jetului urinar, medicul urolog poate să prescrie tratamente în funcție de stadiul afecțiunii.

Principalele simptome sunt:

  • Necesitatea de a urina urgent,
  • Senzația de golire incompletă a urinei,
  • Calitatea somnului nocturn este afectat,
  • Este prezentă usturimea în momentul urinării.

În ce constă tratamentul:

Acum mult timp, acești pacienți erau supuși operației. În zilele noastre însă tratamentul este cu alfa-blocante și inhibitoare. Tratamentul medicamentos pentru adenomul de prostată, nu este unul care vindecă boala. Rolul lui este  de a ameliora simptomele și de a opri progresia bolii. Alfa-blocantele pot micșora din intensitatea simptomele, iar tratamentul cu inhibitoare are rolul de a reduce  volumul prostatic și simptomele afecțiunii. Important este și regimul alimentar care va consta în creșterea consumului de fibre și fructe pentru evitarea constipației, nu se va consuma alcool și nici cafea. La operație ajung doar pacienții care au complicații precum: retenția completă de urină și prezintă  hematurie.

Articole similare

Un VIDEO ce defineste dragostea și loialitatea. O poveste care te va impresiona până la lacrimi. Vezi de ce
AnimalZoo
Un VIDEO ce defineste dragostea și loia ...
Foto – Iti vine sa crezi? Este incredibil cum arata Adelina Pestritu in COPILARIE: “Imi dau seama cat de repede trecem prin viata.”
EVZMonden
Foto – Iti vine sa crezi? Este incredi ...
RĂZBOI TOTAL la graniță! TRUPELE MILITARE, mobilizate. România și NATO au reacționat IMEDIAT.
EVZ
RĂZBOI TOTAL la graniță! TRUPELE MILI ...
Localitatea din România unde oamenii trăiesc peste 100 de ani. Aerul este atât de curat cum rar ţi-e dat să întâlneşti
CAPITAL
Localitatea din România unde oamenii tr ...

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.