Ce trebuie să mănânci dacă vrei să ții răceala la distanță

De , 1 ian., 2020, Sănătate de la A la Z

Alimentația joacă un rol extrem de important în păstrarea sănătății. Iarna este anotimpul în care fie ne curge nasul, fie este înfundat, răcim des sau mai rău facem o infecție respiratorie care ne ține la pat fix de sărbători. Așa că trebuie să fim foarte atenți la tot ceea ce consumăm pentru a ne păstra sănătatea și în vacanța mult așteptată.

Iată ce alimente pot ajuta să eviți răceala:

  • Lapte și iaurt degresate. Vitamina D are un rol important în lupta împotriva microbilor. Cele mai bune surse de vitamina D sunt laptele degresat, sucul proaspăt de portocale, iaurtul și albușurile de ou. De asemenea, bacteriile probiotice din iaurt au efecte benefice asupra sistemului imunitar și asupra sănătății gingiilor.
  • Ardei gras roșu. Conține multă vitamina C, care întărește sistemul imunitar și menține pielea tânără. Cea mai mare cantitate de vitamina C este concentrată în ardeiul roșu. Mai mult, acesta conține anumite fitochimicale și carotenoide, în special betacaroten, ce au proprietăți antioxidante și anti-inflamatorii.
  • Ceaiul verde. Acesta este bogat în antioxidanți ce contribuie la întărirea sistemului imunitar. În plus, datorita conținutului bogat de polifenoli, ceaiul verde ajută la reducerea stresului oxidativ și a radicalilor liberi care au efecte negative asupra sănătății organismului.
  • Brânza de capră. Substanța secretă din brânză de capră este cuprul, care are efecte uimitoare asupra sistemului imunitar.
  • Acestea conțin vitamina C, substanța care reduce stresul și întărește sistemul imunitar. Datorită conţinutului bogat în antioxidanţi, afinele contribuie prevenirea îmbolnăvirilor.
  • Semințe de dovleac. Sunt bogate în zinc, o substanță care întărește imunitatea și ameliorează simptomele de răceală. 
  • Ciupercile sunt ideale atunci când vrei să previi o răceală. Bogate în vitaminele B, seleniu și antioxidanți, ciupercile trebuie consumate mai des în sezonul rece. Ciupercile au proprietăți antivirale, iar consumul lor este asociat cu o creștere a producției de celule care luptă împotriva infecțiilor. Și vitaminele B din ciuperci ajută la menținerea sistemului imunitar puternic. 
  • Conținutul important de vitamina C face ca 100 de grame de broccoli consumate zilnic în cazul unei răceli să scurteze tipul de manifestare al acesteia. De asemenea, prin vitamina C luptă împotriva radicalilor liberi, încetinind astfel procesul de îmbătrânire al celulelor. 
  • În afara de carbohidrați, pastele mai conțin fier și zinc, substanțe necesare pentru energizarea și imunizarea organismului.
  • Somonul este bogat în omega 3 despre care se ştie că previn bolile de inimă, dar stimulează şi producerea de limfocite, implicate direct în buna funcţionare a sistemului imunitar. În plus, aceste tip de peşte conţine şi vitamina D care, de asemenea, este importantă pentru sistemul imunitar.

Articole similare

Lasa un comentariu