Boala care omoară o femeie la fiecare patru ore. Iată care sunt simptomele

Stil de viaţă, Ştiri

O femeie din nouă este diagnosticată, iar la fiecare patru ore o femeie moare din cauza cancerului de col uterin. Este o statistică mai mult decât îngrijorătoare, datorată în principal faptului că simptomele cancerului de col uterin nu sunt întotdeauna evidente și, de cele mai multe ori, acesta ajunge să fie diagnosticat într-un stadiu mult prea avansat. De aceea, este foarte importantă testarea periodică, în vederea depistării la timp a celulelor precanceroase.

Atunci când sunt simptome, care sunt acestea?

  • Durerea gambelor și umflarea picioarelor este unul din semnele de cancer de col uterin. Acest lucru se intampla din cauza ca fluxul de sânge nu mai funcționeaza corespunzător din cauza cancerului, cauzând dureri în picioare.
  • Secreții vaginale fecvente cu aspect neregulat și cu miros neplăcut
  • Sângerarea între perioaderele menstruației
  • Disconfortul în timpul urinării și mâncărime
  • Disconfortul în timpul actului sexual

„Întrucât cancerul colului uterin are o lungă perioadă de evoluție sub forma unor leziuni precursoare, depistarea şi tratarea acestor leziuni reprezintă o măsură extrem de eficientă de prevenire a cancerului de col invaziv. Importanța prevenției este una semnificativă, atât pentru pacientă, deoarece vorbim despre o patologie potențial letală, cât și pentru sistemul medical, evitându-se astfel costuri suplimentare considerabile asociate tratamentului și urmăririi oncologice.” spune dna. doctor Elvira Brătilă, medic primar obstetrică-ginecologie

România prezintă cea mai mare incidenţă şi mortalitate datorată cancerului de col uterin, din  Uniunea Europeană, 3 402 femei fiind diagnosticate anual cu această boală iar 2 005 mor în fiecare an în ţara noastră, datorită acestui tip de cancer2. În prezent, este pe deplin acceptat faptul că aceasta boală este cauzată de infecţia persistentă cu genotipurile HPV de risc crescut şi în special HPV16 şi 18.

În aprilie 2012, specialiştii au realizat un ghid privind screening-ul cancerului de col uterin, prin care se recomandă realizarea ambelor teste: Babeş – Papanicolau şi HPV de risc crescut în cazul femeilor între 30 – 65 de ani, pentru depistarea cât mai exactă a riscului de cancer de col uterin2.

Cancerul de col uterin poate fi și o boală tăcută asimptomatică. Cu scopul informării riscurilor, dar și a metodelor de tratament, luna octombrie a devenit luna conștientizării și prevenirii cancerului de col uterin, iar la data de 22 octombrie se va organiza Conferința Națională de Prevenire a Cancerului de Col Uterin la Camera de Comerţ şi Industrie din București și la Hotelul Ramada, în Iași și Sibiu. 

A.

 

Articole similare

O cățelușă s-a întors acasă după doi ani și jumătate. Nimeni nu a mai știut nimic de ea, iar acum…
AnimalZoo
O cățelușă s-a întors acasă după ...
Andrei Duban vs. Margherita de la Clejani. SCANDAL ÎN SHOWBIZ! „Dacă el, om deştept, om de televiziune, om de show crede asta, păi…”
EVZMonden
Andrei Duban vs. Margherita de la Clejan ...
BREAKING NEWS. Adina Florea i-a deschis DOSAR PENAL lui Timmermans.
EVZ
BREAKING NEWS. Adina Florea i-a deschis ...
Rifai a răbufnit! Jurnalista șterge pe jos cu Viorica Dăncilă: "Doamna Dăncilă, îmi pare rău că vă DEZAMĂGESC"
CAPITAL
Rifai a răbufnit! Jurnalista șterge pe ...

Comentarii

  • Buna ziua!
    Cu tot respectul, se spune „disconfort” si nu „discomfort”; termenul nu provine din limba engleza.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.