Când se scot măselele de minte şi cum calmaţi durerile după extracţie

De , 12 sept., 2013, Sănătate de la A la Z

Molarul 3 sau măseaua de minte este ultimul dinte permanent de pe arcadă, care apare de obicei între 17 şi 25 de ani. La circa 20% dintre oameni, aceste măsele nu mai apar deloc. În majoritatea cazurilor aceste măsele cresc strâmb sau se cariază foarte repede din cauză că maxilarul s-a micşorat.

„Alimentaţia omului s-a schimbat de-a lungul timpului, şi din acest motiv omul secolului XXI nu mai are nevoie de acelaşi număr de dinţi ca strămoşii săi”, spune Alexandru Iacob, stomatolog.

Părerile sunt împărţite în ceea ce priveşte „viaţa” molarului de minte. Unii stomatologi consideră că este mai bine să-i scoateţi chiar dacă nu sunt cariaţi. Alţii preferă să evite extracţia pentru eventualitatea în care ar putea fi folosiţi ca sprijin pentru diverse lucrări dentare.

„Dacă molarul de minte e puţin afectat, dar are o poziţie relativ funcţională e bine să se încerce salvarea lui, mai ales dacă va putea fi folosit în alte lucrări”, crede stomatologul Alexandru Iacob.

Mărimea maxilarelor a început să scadă, însă numărul dinţilor care cresc încă se păstrează, ceea ce face ca molarul de minte să nu mai aibă spaţiul necesar pentru a erupe.

„De ceva timp s-a constatat că molarul de minte nu mai apare la toată lumea. Studiile arată că 20-25% din populaţie nu mai prezintă acest dinte, şi procentul creşte”, adaugă medicul Alexandru Iacob.

Măseaua de minte se cariază frecvent şi din cauză că nu-şi îndeplineşte funcţia – masticaţia -, dar şi pentru că e slab mineralizată.

„Dacă poziţia unui dinte e defectuoasă şi nu permite un contact funcţional cu antagoniştii săi, acesta nu îşi va îndeplini bine (sau deloc) funcţia principală. Lipsa masticaţiei duce la lipsa autocurăţării şi la existenţa unei cantităţi de placă bacteriană mai mare la nivelul acestui dinte, care îl face să se carieze”, adaugă stomatologul Alexandru Iacob.

Pentru a elimina această placă bacteriană e nevoie de o igienă foarte strictă, greu de făcut.

Cum se calmează durerile post extracţie

Durerile după extragerea măselei de minte pot fi greu de suportat, motiv pentru care se impune administrarea de medicamente.

„Neplăcerile postoperatorii se pot remedia cu analgezice şi comprese reci. Pentru o igienă corespunzătoare, puteţi folosi antiseptice locale (apă de gură, ceaiuri dezinfectante de salvie sau muşetel). Nu e bine să consumaţi alimente dure (nuci, alune, seminţe, floricele), fierbinţi sau foate reci şi nici să fumaţi cel puţin 24 de ore de la intervenţie”, recomandă Sabina Miu, stomatolog.

Extracţia măselei de minte poate fi simplă la tineri pentru că molarii nu sunt dezvoltaţi suficient la nivel radicular. Sunt însă şi situaţii în care apar complicaţii din cauza numărului de rădăcini sau a poziţiei pe arcadă a molarului.

Dacă molarii de minte erup parţial, se pot dezvolta boli gingivale, înghesuiri ale dinţilor şi aici se poate ajunge la inflamaţii pulpare, dureri la masticaţie şi deglutiţie.

 

 

Articole similare

Comentarii

 • Maselele de minte se cariaza din cauza spalatului cu pasta de dinti, care, in loc sa protejeze dintii prin distrugerea bacteriilor favorizeaaza aparitia acestora. Pe de alta parte prin substantele pe care le contine pasta de dinti ataca gingiile.
  Spalati-va pe dinti de 2 ori pe zi (dimineata dupa micul dejun care trebuie sa fie masa principala a zilei si seara inainte de culcare) cu sare de bucatarie si de 2-3 ori pe saptamina cu bicarbonat de sodiu.
  O sa vedeti o imbunatatire substantiala a igienei orale si a calitatii vietii in general (nu mai aveti gura amara, dureri de cap, nu mai raciti asa des si asa puternic, etc).

  • Ovi, ca medic stomatolog iti spun ca vorbesti numai aberatii. Bicarbonatul de sodiu este foarte bun DAR folosit in exces poate favoriza aparitia suprafetelor de abraziune . Sarea de bucatarie este foarte abrazica ptr suprafata dentara.

   • Si cum va explicati domnule doctor ca bunica mea a murit la 98 de ani cu toata dantura in gura? s-a spalat zilnic numai cu sare, a mancat totul la temperatura camerei….deci e buna si sarea…asa ca nu mai faceti atata reclama la pastele de dinti. Eu am 35 de ani si nici o carie si tot cu sare ma spal ;) trageti concluzia dumneavoastra ;) ca tot sunteti medic stomatolog…

 • buna seara.acum 7 zile mi-am scos un molar de minte dreapta jos.medicul mi-a recomandat in caz de durere 5 tablete Augmentin si sa iau un analgezic.Asa am facut,dar au trecut 7 zile si durerile sunt la fel ca acum 6-7 zile si aproape nu mai trec nici la calmante.Va rog sa-mi dati un sfat…ce e de facut?Nu cred ca e normal sa doara atat de mult timp dupa extractie!

  • Mergi la medicul care ti-a extras molarul, nu intreba oamenii de pe internet. Dar avand in vedere ca au trecut 13 zile de la postarea ta,cred ca esti bine

 • Buna ziua eu am o boala numita hemofiilie si mi-am tratat maseaua de minte la stomatolog si mi-a curatat cariia. Si toate cele acum doua zile si nu mi se mai opreste sangele! Nu stiu ce s fac am fost si la.urgent la Timişoara ! Si la Arad ma-ti putea ajuta dumneavoastră ?