Cât de periculoasă e grăsimea de pe burtă?

Stil de viaţă, Ştiri

Chiar în cazul unui indice de masă corporală (IMC) normal, circumferința prea mare a taliei constituie un risc major de deces prematur. O echipă de cercetători de la Clinica Mayo (Statele Unite) a comparat rezultatele a 11 studii efectuate pe circa 650.000 adulți.

Prima constatare a fost că circumferința prea mare a taliei se asociază cu boli cardiovasculare, respiratorii, cu tulburări metabolice și cancer. A doua, cu mortalitate prematură.

Bărbații cu circumferința taliei peste 110 cm prezintă un risc de deces prematur mai ridicat decât cei cu circumferința sub 90 cm. În ceea ce privește speranța de viață, scăderea medie este de trei ani după vârsta de 40 de ani.

Aceeași constatare este valabilă la femeile cu circumferința taliei peste 95 cm față de cele cu una sub 70 cm. Ca speranță de viață, scăderea medie este de cinci ani după 40 de ani.

În ambele cazuri, riscul este proporțional cu numărul de centimetri peste pragurile menționate.

Asocierea este valabilă indiferent de IMC, ceea ce înseamnă că indicele nu este suficient pentru a estima riscul de deces prematur (mai ales pentru că nu ține seama de localizarea masei grase) și că circumferința taliei poate fi considerată un indice independent.

Acest lucru are implicații importante atât pentru pacienți, cât și pentru medici, care trebuie să țină seama de cei doi parametri. Circumferința taliei poate fi considerată satisfăcătoare când nu depășește 80 cm la femei și 94 cm la bărbați, încheie cercetătorii americani.

Articole similare

Află ce pot face iubitorii de animale ca să le scape de obiceiurile proaste
AnimalZoo
Află ce pot face iubitorii de animale c ...
Fabulos! Andreea Esca a slabit dupa ce a renuntat la un singur ALIMENT. Vedeta PRO TV a dezvaluit SECRETUL sau: „Singura mea regulă este să …”
EVZMonden
Fabulos! Andreea Esca a slabit dupa ce a ...
Cărțile de istorie vor fi rescrise. Descoperirea care a bulversat arheologii din toată lumea.
EVZ
Cărțile de istorie vor fi rescrise. De ...
Dezvăluiri incredibile despre Simona Halep. Cum se comportă, de fapt, cu jucătoarele din lotul României
CAPITAL
Dezvăluiri incredibile despre Simona Ha ...

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.