Ce este Sinele şi cum am fost păcăliţi să nu mai trăim pentru noi? De mici trăim cum vor alții

De , 13 ian., 2019, Stil de viaţă

Cine sunt EU? Ce este “Eu”? Ce este SINELE meu? Nici ştiinţa, nici psihologia, nici religia sau orice drum spiritual nu-ţi va răspunde! Nimeni şi nimic nu-ţi rezolva o problemă ci doar o înlocuieşte cu alta până în momentul în care te decizi cu adevărat să afli cine eşti TU.

Atâta timp cât rămâi blocat în reguli, în teorii care nu sunt ale tale crezând că o persoană deţine adevărul absolut şi-l asculţi uitând să te asculţi pe TINE, nu ai şansa să ajungi la TINE, este de părere cunoscutul psiholog Laura Maria Cojocaru.

În opinia specialistului, drumul pâna la tine este un efort personal, celălalt, oricine ar fi el, nu-ţi oferă decât nişte unelte, în cel mai bun caz. “Atâta timp cât îl asculţi pe celălalt fără să-ţi propui, reacţionând la ceea ce auzi, să te întrebi de unde din interiorul tău vine reacţia şi ce semnificaţie are ea pentru tine, nu faci decât să accepţi o “spălare de creier”. Conceptele sunt statice, Tu eşti într-o continuă schimbare. Nicio teorie nu înglobează cu adevărat realitatea, realitatea este o construcţie mentală personală, care începe din fragedă copilărie, atunci când suntem învăţaţi să ne exprimăm în limba maternă conform unor simboluri, atunci când atribuim aceste simboluri lucrurilor din jurul nostru şi învăţăm clipă cu clipă cum “trebuie” să fim pentru a fi acceptaţi, iubiţi, respectaţi, fericiţi” explică psihologul psihologul Laura Maria Cojocaru, preşedintele Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI).

De mic copil începi să trăieşti în construcţiile altora

Psihologul consideră că omenirea nu a putut avansa deoarece generaţii după generaţii, copiii au început să trăiască în construcţiile altora, iar viaţa noastră s-a derulat, la un nivel profund al conştiinţei, identific ca acum sute de ani.

“În afară de tehnologie, care a “explodat” în ultimii 20 de ani, mentalităţiile au rămas aceleaşi deoarece oamenii nu au fost lăsaţi, încă de mici, să-şi trăiască propria viaţa, propriile idei, propriile gânduri, propriile experimente, ci întotdeauna au fost în concordanţă cu sistemele de valori trecute. Este timpul să-ţi dai voie să afli unde eşti TU în toate acestea!  Învaţă să asculţi mai mult cu inima decât cu mintea înainte de a accepta tot ce auzi şi mai ales învaţă să-ţi asculţi SINELE înainte de a-ţi dori să fii acceptat de ceilalţi doar dintr-un orgoliu nesatisfăcut”, declară psihologul Laura Maria Cojocaru.

În istorie, mulţi au murit pentru ideile altora

Adevărul nu este exprimat în cuvinte, el este observat dintr-o dată ca rezultat al unei anumite atitudini. Uneori eşti gata să mori pentru o idee care nu a fost niciodată a ta, iar istoria ne-a demonstrate acest lucru.

“Primul semn că ai fost supus unei “spălari de creier” este atunci când trăieşti pentru a îndeplini aşteptările altora, atunci când crezi că felul în care te porţi, vorbeşti, te îmbraci, asculţi, etc., este mai important decât tine. Când EU nu se identifică sau aseamănă cu “trebuie să…”, SINELE nu este ameninţat! Ne deosebim de “oamenii răi” nu prin ceea ce suntem, ci prin ceea ce facem şi prin ceea ce acceptăm.

“Tranxu, un înţelept chinez, vorbind despre străduinţa de a fi “în conformitate” şi ce aduce asta în viaţa noastră, spunea: “Când arcaşul ţinteşte fără să aştepte vreo răsplată, dispune de toată îndemânarea; când ţinteşte ca să câştige o cataramă de alamă, devine deja nervos, când ţinteşte pentru a obţine un trofeu din aur, începe să nu mai vadă bine – vede două ţinte în loc de una şi mintea i-o ia razna. Îndemânarea lui nu s-a schimbat, dar premiul îl face să vadă dublu. Premiul îl interesează! Se gândeste mai mult să câştige decât să ţintească, iar nevoia de a câştiga îi seacă puterile”. Suferinţa ta apare atunci când iluziile tale (construite de ce-ţi spun ceilalţi că “trebuie” şi de teama că nu corespunzi) se izbesc de realitatea ta interioară. Treci pe lângă Tine, pentru că ai impresia că ştii! Sau parazitezi pe lângă oameni care-ţi spun că ştiu…”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

Fereşte-te de cei care-ţi spun că ştiu!

Îţi iei o casă nouă, o maşină nouă, un job nou, o parteneră nouă, un partener nou, urmezi o nouă cale spirituală, imaginându-ţi că asta va schimba ceva în viaţa ta, în TINE.  Nimeni nu poate căuta, înţelege şi face o schimbare pentru tine. Doar tu o poţi face luând cu atenţie din ceea ce auzi şi folosind cu măsura bunului-simţ natural cu care ne naştem şi pe care nu-l putem auzi decât într-o convorbire cu noi înşine.

“Fereşte-te de cei care îti spun că ŞTIU, începând cu părinţii şi până la cel care te ghidează spiritual! Fereşte-te de cei care îţi spun că doar la ei este adevărul şi în altă parte este o problemă! Fereşte-te de cei care îţi construiesc  iluzia că eşti “cel ales”, că faci parte dintr-o elita “specială” în care vei ajunge cu greu! Oricine ajunge acolo unde este locul lui şi nimeni nu este mai special decât altul! Toţi suntem aleşi! Fereşte-te de cei care se feresc de cei “nealeşi” pentru că se tem că le pot strica construcţiile! Deschide mai mult ochii inimii, ai sufletului, decât ai ego-ului! Informaţia vine spre tine pe toate căile, nu ai nevoie de vreun guru pentru asta! Nu acel “guru” te va ajuta ci modul în care-ţi iei informaţia! Cum ştii? Întreabă-te pentru ce eşti acolo!”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru.

Articole similare

Comentarii

 • Una din cele mai mari prostii debitate.
  Sinele…este zidirea Domnului. Odata zamislit Sinele incepe sa capete viata si personalitate. Incepe sa fie inconjurat de harul Sf Duh.
  Dumnezeu reveleaza Sinele. Sunt o multime de filosofi,psihologi,oameni de stiinta,duhovnici care explica foarte clar „Cine este Sinele?”

  Sunt putini cei care inteleg ptr ca sunt putini care cauta raspunsul prin Cel prin care vine viata. Restul…e can can

 • Comentariul doamnei psihog este mai mult decat pertinent, cu exceptia ultimei parti a interviiului.Nefiind expeti în discernamantul spifitual si in decelarea Adevarului de aproximativele si insidioasele,imitatii, avem nevoie de un Cristos întru totul de urmat….

 • Total de acord cu cele prezentate in articol. Realitatea si adevarul sunt unice, insa noi le intelegem diferit atat fata de cum sunt ele, cat si o persoana fata de alta, fiecare dintre noi avand perceptii neobiective si conceptii bazate pe filtrul de gandire al altora.

 • Catre ce sa deschiem ochii si sufletu?catere ce. Informati sau invataturi.ca minciuna si ipocrizia domina .hai zi pe sleau cucoana. Care tie tinta? Ca miroase de la o posta unde bati. Cum ai vrea sa creasca copii nostri va trestia sub soare batuta de vant in stsga sau dteapta..vad ca invatatura ta e ieftina .ca si tine .trista ca si sufletul tau.numai tu stii cat suferi in inima ta..nici tu nu stii cei cu tine si in ce ape te scalzi.ai citit cate un pic din diferite invataturi si tiai facut propria directie?

 • O doamna psiholog progresista ma invata cum sa fiu „eu” .
  Doamna „eu” inseamna noi, daca ramane doar „eu” intoarcem toata omenirea in epoca de piatra si nici acolo !
  Daca nu eram „noi” nici eu si nici dumneata nu ne nasteam, nu existau familii, comunitati, orase, tari ….
  Romania este bombardata de invataturile egoiste ale religiilor budiste, hinduiste, Taoiste etc .
  Niciun mare „guru” nu s-a jertfit pentru noi, decat Cristos ! El ne invata ce importanta are „noi” si ne invata cum sa fim „noi”, pe langa faptul ca ne si arata !
  Ceilalti, Buddha a murit din cauza unei hemoragi intestinale, provocata de o indigestie acuta in urma unei mese generoase si picante .
  Lao-tzu, tatal taoismului a murit in „pelerinaj” . Nimeni nu stie .
  Confucius a murit de moarte naturala . Nici nu pretindea sau credea ca teoriile lui vor fi cunoscute de altii decat discipolii sai .
  Doamna psiholog, cand te concentrezi pe „eu” devi egoist si narcisist !