Ce semnale trimite organismul când tensiunea e prea mare sau prea mică

De , 14 dec., 2019, Sănătate de la A la Z

Tensiunea arterială. În timp ce o tensiune arterială scăzută nu cauzează probleme grave de sănătate, hipertensiunea poate provoca accident vascular cerebral sau infarct.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, valoarea optimă a tensiunii arteriale este 12,8 cm- Hg. Dacă tensiunea coboară sub 9/6 cmHg este considerată hipotensiune şi dacă trece de 14/9 este considerată hipertensiune. Nu există diferenţe între bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte valorile normale ale tensiunii arteriale.

Simptomele care apar când tensiunea e prea mică

Cele mai frecvente semne ale hipotensiunii sunt ameţelile, tulburările de echilibru, transpiraţiile, senzaţia de leşin sau leşinul. În mod normal, sportivii, nefumătorii, femeile mai slabe au tensiune arterială mai mică. „Cei care au hipotensiune au un risc mai mic de boli de inimă sau de rinchi, accidente vasculare, însă pot suferi traumatisme în timpul leşinului”, subliniază medicul cardiolog Florin Mitu.
De regulă, tensiunea arterială scăzută, mai ales la o persoană tânără şi sănătoasă nu este un motiv de panică, dar cauza trebuie lămurită. De regulă, tensiunea scade în caz de deshidratare, boli cardiace (bradicardie-bătăi rare ale inimii, tahicardie-bătăi frecvente ale inimii), boli severe (şoc anafilactic, septicemie, pancreatită), pe sistem nervos.

Recomandările medicilor:

 • beţi 2-3 litri de lichide pe zi
 • consumaţi alimente cu un conţinut mai mare de sare
 • evitaţi alcoolul şi grăsimile
 • nu faceţi exces de cafea (limitaţi-vă la o cafea dimineaţa)
 • mâncaţi 4-5 porţii de crudităţi, care refac pierderile de apă

Simptomele care apar când tensiunea e prea mare

Hipertensiunea arterială este mai răspândită decât hipotensiunea. „Principalele simptome sunt durerile de cap, ameţelile, zgomotele în urechi, durerile în piept, sângerările nazale. Complicaţiile includ ateroscleroza (blocarea vaselor de sânge), cardiopatia ischemică, insuficienţa renală, infarctul, accidentul vascular (de patru ori mai frecvent la hipertensivi)”, atrage atenţia dr. Aurelia Constantin, medic internist. Un risc foarte mare de accident vascular au pacienţii hipertensivi obezi, sedentari, fumători, alcoolici, cu valori crescute ale colesterolului şi cei care au un istoric familial de hipertensiune sau de boli de inimă.

Medicii recomandă:

 • să evitaţi căldura (valabil şi pentru hipotensiune) şi efortul fizic
 • să evitaţi sarea de bucătărie (atenţie la mezeluri şi conserve) şi să o înlocuiţi cu cea medicinală (100% potasiu)
 • să evitaţi alcoolul, cafeaua şi fumatul
 • să mergeţi regulat la medic pentru verificarea tensiunii
 • să evitaţi stresul

Articole similare

Comentarii

 • Ce inseamna la hipotensivi sa consume 4 portii de cruditati pe zi, avand in vedere ca deja au consumat 2-3 litri de lichide in acea zi ?
  Cat este o portie de cruditati, si despre ce pierderi de apa este vorba ?

 • strălucit articol scris ar dori să mul?umesc autorului pentru un astfel de text rece

 • Sariti peste o masa si pe urma ve-ti avea tensiune noala. Regim

 • Cum mi sa intimpla m-am trezit dimineața de la o răceală cu nas înfundat cu stinge din narea dreapta am luat tensiunea 15 cu 8 am mers la doctor si mia dat noliprel de 2,5 cite o pastila dimineața si nu lam putut suporta si am luat jumătate si egiloc o pastiluta pe zi m-am simțit bine de un an de zile iau si mi-am revenit dar pe parcurs am avut o amețeală si am luat tanacan mia mers bine si nu am mai luat de ceva vreme si acum iau din nou ce sfat îmi dați?

 • Buna ziua iubitul meu are tensiunea 20 cu 10 si nu vrea sa mearga la medic ce se poate face?

 • Sa mearga la medic urgent . Eu la 44 de ani pentru prima oara cand am facut tensiune am facut si infarct miocardic . Se stabileste cauza , se fiseaza tratamentul si totul va fi ok . Sanatate !

 • Vă salut. Am 24 de ani 5 luni am ținuto
  numai în distracție am fost beat în fiecare zii și dormeam și mancam când apucam și de la o vreme adică 2 luni am tensiune tot timpul 13-16 și dureri de cap frecvente. Vreau sa menționez ca tatăl meu a fost operat de inima și bunicul meu a murit tot de inima . Dar am fost și mi-am făcut analizele și ekg-ul și mi-au ieșit foarte bune dar tot am tensiune. Și din ce am citit mai sus :sfatul medicului, nu pot sal ascult deoarece muncesc în spania în camp și lucrez numai în soare și fac efort. Ar trebuii sa-mi fac griji cu tensiunea și durerile de cap dacă analizele și ekg-ul mi-au ieșit bine?

  • Buna ziua! Va rugam foarte mult sa mergeti la un medic care va ia sub observatie, mai ales ca aveti acest istoric familial. Este important sa va tineti tensiunea sub control si doar medicul va poate prescrie tratamentul adecvat. Mai ales ca lucrati in conditii solicitante pentru organsim, este vital sa va rezolvati problemele. Sanatate va dorim!

 • Vă salut mă numesc Mihai și am 37 de ani momentan lucrez în Irlanda de Nord de ceva vreme am o durere de cap doar pe o parte pe partea stângă cu ochi cu tot am fost la medic și mi-au făcut un ekg, radiografie cu raze X și analize de sânge și mi-au spus că totul e ok iar acum de câteva zile am tensiunea arteriala foarte mare 16,8 și 10,4 la fel am fost la doctor și mi-a spus că acum tensiunea e bună și totul e ok am făcut analize la ochi la fel totul e ok ce sfat îmi puteți da vă mulțumesc țin să precizez că pe data de 16/08/2018 plec în concediu în România