Ce trebuie să faci și ce să nu faci dacă te-a mușcat o viperă?

De , 5 aug., 2018, Sănătate de la A la Z

Singurele specii de șerpi veninoși din România sunt viperele, răspândite neuniform pe tot teritoriul țării, mai puțin în centrul și sudul Munteniei și Olteniei. Viperele au dimensiuni relativ mici (circa 70 cm) și prezintă o dungă dorsală în zig-zag, dar pot fi și complet negre.

Nu percep bine sunetele, dar au un foarte bun simț olfactiv și simt vibrațiile de la distanțe mari. În zonele temperate sunt active numai șase-șapte luni, iarna fiind în stare de hibernare. Se hrănesc mai mult noaptea, sunt veninoase chiar de la naștere, mușcă fulgerător și lasă două plăgi punctiforme (urma dinților).

Semne ale muşcăturii de viperă:

– durerea acută;
– tumefierea (umflarea) zonei afectate;
– două înțepături mici la distanță de un centimetru una de cealaltă;
– semiconştienţa;
– alte simptome generale: senzaţie de greaţă, vomă, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie (tahipnee), hipersudoraţie (transpiraţie excesivă), dureri abdominale.
Măsuri de prim-ajutor

– Ideal ar fi ca victima să ajungă la un medic cât mai repede posibil, singurul tratament eficient fiind o doză de antivenin. După ce aţi sunat la 112, verificaţi dacă unitatea de prim ajutor are pe stoc ser antivenin.

– nu faceţi mişcări şi nu vă agitaţi! În caz contrar ritmul bătăilor inimii creşte, circulaţiei sângelui e accelerată şi veninul pătrunde mai repede în torentul circulator; mai bine staţi liniştit într-un loc umbrit;

– luaţi o aspirină (nu luaţi alcool, cafea sau alt excitant – acestea cresc pulsul şi veninul ajunge mai repede la organe);

– în caz de hipotermie, acoperiţi-vă cu o pătură;

– menţineţi zona muşcăturii sub nivelul inimii;

– înlăturaţi veninul din jurul muşcăturii şi dezinfectaţi rana cu apă oxigenată;

– puneţi o legătură elastică tip garou între rană şi inimă (încetiniţi răspândirea veninului). Garoul limfatic nu trebuie să blocheze circulația sangvină, ci să realizeze o compresiune limfatică. Se folosește o bandă elastică lată sau o fâșie de material (dintr-o cămașă, bluză) care se înfășoară nu foarte strâns pe tot membrul mușcat.

– hidratați-vă cu apă

Ce să nu faceți

– dacă aveţi leziuni, nu folosiţi cavitatea orală pentru a suge veninul, puteţi ajunge să vă otrăviţi voi înşivă;

– nu se arde zona mușcată

– nu se pune gheață pe mușcătură

– nu mâncați și nu consumați alcool

Prevenirea

O statistica arata ca 68%-80% din muscaturile de sarpe apar la persoanele care prin proprie decizie ating serpi si sunt imprudente. Serpii veninosi nu ataca decat atunci cand sunt atacati sau surprinsi. Daca locuiti sau calatoriti in zone in care exista serpi, imbracati haine ce va acopera picioarele. Luati un bat lung pentru a-l folosi la indepartarea serpilor. Nu pasiti si nu va asezati pe pamant inainte de a verifica locul. Daca ati observat un sarpe la distanta, ocoliti-l fara a-l provoca, iar daca e foarte aproape, ramaneti nemiscat, pentru ca in general se indeparteaza.

Articole similare

Comentarii

  • Sunt alergator de distanta si cea mai mare frica a mea este sa fiu muscat de un sarpe veninos. Daca esti in alergarea ai pulsul de la 100 in sus poate chiar 180 pe minut. Veninul se raspandeste foarte repede, poate sa fie prea tarziu pana cand apare prim ajutor? De imbracat cand alerg nu mai vorbesc deorece alerg cat mai subtire imbracat deorece si asa transpir ca in sauna.

    • In romania.. si daca ai noroc sa gasesti antivenin aproape, pana vine chiar si elicopterul daca nu pui tu ceva garou, eventual sa tragi tu cu gura si sa scuipi veninul slabe sanse sa ai destul timp, avand in vedere pulsul crescut. Ai grija pe unde alergi, de obicei daca nu le provoci nu cred ca te ataca, se retrag singure cand simt vibratia de la pasi. Succes !

      • cat de sigur esti tu ca nu ai nici o rana in cavitatea bucala? Si ce „garou” mai aplici daca ai facut pe Zorro si ai luat venin in gura, apoi iti amintesti ca ai carii?

  • Buna,si mie imi place natura si intr-o drumetie am zarit o vipera destul de zdravana.Acum poate râdeti de mine dar la copilul meu pe toata suprafata gambei si tibiei i-am prins scoarta de copac legata cu cordita,improvizatie la padure.Am gasit ceva interesant pe net in schimb,o pompa cu aductiune cu un fel de masca de silicon,pt extragerea veninului.Am sa pun un link dc o regasesc.

  • Am intalnit multe vipere in viata mea,fiind pescar pasionat si vanator mai in tinerete. Cred cu usurinta ca am vazut mai mult de 100 de vipere,masculi si femele. In general masculii sunt negri la culoare cu acelasi model pe corp,adica un V pe cap si zig-zag-uri pe corp. Pot ajunge la dimensiuni oarecum impresionante,probabil ca sunt persoane care-mi vor da crezare si care nu,nu-i nimic,doar relatez fapte. Am intalnit vipera ascunsa intr-o gramada de crengi uscate (nu eram singur),eram la pescuit acum vreo 17,18 ani in urma,am auzit suierat si am crezut ca mai e cineva la pescuit,am iesit in drumul forestier dar suieratul venea de langa apa. Ne-am intors si atunci am vazut-o clar….imensa…ca diametru,aproximativ 10 cm,lungime n-am vazut-o toata,era iesita doar vreo 40,50 cm din gramada de crengi. Ulterior am studiat gaura din gramada de crengi,cam cat un borcan de 400g. Colegul meu s-a speriat si-a fugit in drum,eu,mai curajos si mai tanar,am mai intarziat si am studiat-o de la distanta. Dupa vreo 5 minute s-a retras in gaura. Doamne ce mai ,,fluiera´´ inspre mine….de-abia dupa m-a cuprins frica… A doua intamplare referitor la dimensiune s-a intamplat tot pe acelasi traseu,raul meu de suflet din copilarie. Ridicam niste bolovani mari in apa cu prietenul meu,in cautarea carabetilor (caddis larva) pentru a pescui la pastrav. Un bolovan imens care ascundea un sarpe imens….:( Prietenul meu a scapat bolovanul inapoi,eu am cazun in apa si sarpele a inceput sa pluteasca…mi-am dat seama ca e mort dupa cum plutea,asa ca l-am ,,acostat´´. Inteleg sa fi fost umflat de apa,avea vreo 7,8 cm diametru dar….aproximativ 2,5 M lungime!!!! Dupa luminozitatea ochilor am inteles ca nu de mult era mort,cel mult de 2 zile. Prietenul meu l-a aruncat inapoi in apa,a avut o patanie urata cu o vipera cu ceva timp inaintea incidentului mai sus descris si nu mai suporta serpii. Tin sa precizez ca avea culorile intacte,visiniul si V-ul specific viperelor. Nu prezenta urme de ranire,probabil a murit de varsta. Nu toate viperele se retrag cand simt vibratia pasilor,am avut situatii cand a trebuit sa fug pentru ca nu aveam in mana decat undita si vipera venea spre mine sau am avut un cep (creanga) destul de gros si am ucis-o. 1,2 m a avut masculul ce mi-a lasat nenumarate muscaturi pe cizme….Va urez la toti sanatate si evitati intalnirile cu serpii,chiar si neveninosi,muscatura poate fi dureroasa. Sugerez uzul pantalonilor cat mai largi,bocanci innalti sau cizme atunci cand faceti drumetii in locuri noi.

  • Da.