Cinci boli care dau dureri de stomac. Cancerul e una dintre ele

De , 26 ian., 2017, Sănătate de la A la Z

Bolile de stomac apar în urma alimentaţiei nesănătoase, a stresului sau a neglijării unor afecţiuni vechi. Este important să recunoaşteţi primele semne ale bolii şi să mergeţi urgent la medic.

1. Gastrită
Durerea de stomac este uşoară şi apare imediat după masă ori în situaţii stresante. Alte simptome sunt greaţa şi vărsăturile, lipsa poftei de mâncare, indigestiea şi balonarea.

2. Ulcer

Durerea de stomac este intensă, de obicei ca o arsură. În ulcerul duodenal, apare la 1-3 ore după masă, iar în cel gastric este mai uşoară. „O agravare a unei gastrite netratate, ulcerul gastric are potenţial de cancerizare”, avertizează Cristian Doru Gavrilă, medic internist la Policlinica nr.2 din Brăila. Printre simptome se află: vărsături cu sânge, modificarea apetitului alimentar sau scăderea bruscă în greutate. Cele mai frecvente cauze sunt tutunul, alcoolul, stresul şi tratamentul cu analgezice.

3. Calculi biliari
Prezenţa acestora este semnalată prin durere ascuţită care porneşte din capul pieptului şi coboară spre partea dreaptă, sub coaste. Durerea se poate agrava după masă. Aceste formaţiuni apar ca urmare a unei diete bogate în grăsimi sau a disfuncţiei vezicii biliare.

4. Reflux gastroesofagian

În cazul acestei boli, apar dureri sau arsuri sub stern, care se amplifică după masă sau în poziţia culcat. Dacă refluxul apare doar de câteva ori pe an nu se impune tratament, altfel însă e important să fie fie tratat. Netratată, afecţiunea poate duce la o esofagită de reflux. „Acestă agre­siune acidă se traduce prin alterarea epiteliului esofagian, care duce la apariţia de cicatrici care împiedică înaintarea mâcării prin esofag”, explică medicul.

5. Cancer de stomac

Durerea este de severitate variabilă, dar persistentă. Se agravează treptat şi devine chinuitoare, trece doar cu calmante, dar apoi reapare. „E o boală perfidă, care poate fi recunoscută abia în stadii avansate”, avertizează medicul. „Apare de obicei pe fond de gastrită cronică atrofică (n.r. agravare a gastritei netratate) şi în urma consumului de alimente conservate prin sărare, de condimente iuţi sau de afumături”.

Elena Oceanu

Articole similare

Comentarii

  • Cauza tuturor bolilor este aciditatea excesiva a organismului. Majoritatea bolilor sunt cauzate de o alimentatie proasta cu exces de carne si alimente procesate cu multe grasimi saturate. Emotiile si stresul contribuie si acestea in mod negativ la buna functionare a organismului. Consumand alimente si apa alcaline se va echilibra organismul, iar bolile nu se vor mai putea dezvolta (bolile nu se dezvolta in mediu alcalin). Personal, am ales sa am o alimentatie bazata in principal pe legume si cereale, beau Calipso, apa naturala de izvor, usor alcalina. In loc de medicamente, mai bine luam masuri generale de alcalinizare, schimbam dieta si stilul de viata si sigur si vom avea numai de castigat

  • Buna ziua

    Ma numesc Luminita si am si eu o problema ,sunt dati cand ma doare stomacul daca mananc ceva dulce imi trece in maxim 3 minute ,eu nu prea sunt amatoare de dulciuri si nu stiu care este problema .Daca puteti sa imi dati un raspuns cand puteti .
    Multumesc.