Cine este mai rezistent la durere: femeia sau bărbatul?

De , 3 feb., 2014, Stil de viaţă

Dacă stăm să ne gândim că femeile sunt cele care aduc pe lume copii am tinde să credem că ele tolerează mai bine durerea. Dar ce spun oamenii de știință?

Unul dintre elementele care stau la baza conflictului dintre sexe este puterea fizică și, implicit gradul de rezistență la durere. Studiile arată însă că femeile sunt mai predispuse în a dezvolta afecțiuni dureroase precum migrenele, fibromalgia sau sindromul colonului iritabil și chiar durere cronică după nașterea unui copil.

Bărbații nu recunosc că îi doare

Chiar și așa, asta nu înseamnă că reprezentantele sexului frumos suportă mai bine durerea. Cercetătorii Universității Stanford, spre exemplu, au stabilit că atunci când ambele sexe suferă de aceeași boală, fie că este vorba despre artrită, sinuzită ori probleme cu spatele, femeile se plâng mai mult decât partenerii lor de sex masculin.

Studiul a fost publicat în Jurnalul de Durere și se bazează pe datele obținute de la 11.000 de pacienți, în contextul în care în toată lumea a izbucnit o adevărată epidemie de durere cronică și este nevoie medicație diferențiată în funcție de sex.

Specialiștii i-au rugat pe cei intervievați să descrie durerea folosind note de la 0 la 10, adică de la normalitate la dureri de nesuportat. La durerile de spate, femeile au raportat un scor de 6,03, iar bărbații 5,53, în timp ce la durerile de articulații, scorul a fost de 6 la 4,93. Per total însă, femeile au simțit dureri cu până la 20% mai mari, în special în hipertensiune, diabet și luxații. Pe de altă parte, cele două tabere răspund diferit la anestezie și analgezice.

Articole similare

Lasa un comentariu