28 feb., 2018

Cum recunoști un accident vascular cerebral. Un medic neurolog a explicat care sunt cele cinci semne de alarmă

Sănătate de la A la Z

Dr. Dan Mitrea, neurolog care se ocupă cu precădere de pacienți cu afecțiuni neuro-oncologice, adică tumori cerebrale sau spinale, a explicat pentru Doctorul Zilei care sunt simptomele accidentului vascular cerebral și în ce constă tratamentul.

Sandra Sălăgean

-Dr.Z. Ce trebuie să știm despre AVC?

– Dr. Dan Mitrea: Despre AVC știm foarte multe, și în momentul de față putem face foarte multe, dacă pacienții se prezintă în timp util la o clinică pregătită pentru urgente neurovasculare. AVC-ul este de mai multe feluri: ischemic sau hemoragic și mai există o entitate clinică numită accident ischemic tranzitoriu – ce presupune o întrerupere temporară a alimentării cu oxigen la într-un anumit teritoriu vascular din creier, ce determină un deficit neurologic, dar care se remite complet în 24h.

– Diagnosticul cum și când se pune? Care sunt simptomele?

– Suspiciunea de diagnostic este încă de la prezentarea pacientului la medicul neurolog, prin semnele clinic sugestive. Un aparținător nepregătit poate să recunoască semnele de accident vascular cerebral: asimetrie la nivelul feței, tulburări de vorbire, scăderea forței musculare pe o parte a corpului, tulburări de echilibru, tulburări de vedere, toate simptomele brusc instalate.

Trebuie acționat rapid

– Cu cât e mai repede diagnosticat, cu atât e mai bine, din ce șiu eu…

– Este foarte important că simptomele să fie recunoscute repede, deoarece există o fereastră terapeutică pentru accidentul vascular cerebral ischemic, de 3 până la max 4.5h în care se poate administră un tratament ce dizolvă cheagul de sânge ce obstrucționează vasul sangvin.

– Factorii de risc pentru AVC?

– Există câțiva factori de risc ce prediscupun la AVC: hipetensiunea arterială, diabetul zaharat, obezitatea, colesterol mare, fumat, consum de alcool. Diagnosticul clinic este obligatoriu susținut de o investigație imagistică prin CT cerebral sau RMN. În cazul în care pacientul este în fereastră terapeutică sunt necesare câteva analize de sânge efectuate în urgență.

Tratamentul are 2 etape:

l Prima (sau tratamentul acut) – după confirmarea diagnosticului, în funcție de timpul scurs de la instalarea simptomelor pacientul va primi tratament trombolitic în cazul unui AVC ischemic; altfel, dacă este în afara acesteia se va recomanda tratament cu antiagregant plachetar.

l Sub-acut și cronic: controlul factorilor de risc și reabilitare neurologică. Pentru accidentul vascular cerebral hemoragic, lucrurile sunt tratate altfel. În funcție de cauza acestuia – secundar unui puseu hipertensiv, anevrism vascular rupt, malforamatie arterio-venoasă ruptă, tromboza venoasă cerebrală, traumatism-, precum și localizare, se va luă o decizie terapeutică adecvată. Trebuie menționat că în acest tip de AVC sunt șanse să fie nevoie și de intervenție neurochirurgicala.

– DR.Z.: Ce înseamnă proiectul multidisciplinar „AVC 360 – Călătoria pacientului”?

– Dr. Dan Mitrea: Proiectul „AVC 360 – Călătoria pacientului” este unul important deoarece vrem să restabilim, împreună cu ceilalți colegi din specialitățile medicină de familie, medicină de urgență și terapie intensivă, neurochirurgie, psihiatrie și recuperare medicală, traseul optim de parcurs pentru un pacient ce a suferit un eveniment vascular. Obiectivul pe care ni l-am propus este să devenim mai eficienți în ceea ce înseamnă recunoașterea simptomelor, diagnosticul, tratamentul și recuperarea, în cât mai multe centre din România, astfel încât să se ajungă la uniformizarea serviciilor medicale pe care un pacient cu AVC din România le primește. Din păcate, sunt în continuare diferențe regionale mari în ceea ce privește tratarea și îngrijirea unui pacient cu AVC, atât din punct de vedere al lipsei unor dotări tehnice minime, cât și din cauza necunosterii procedurilor de tratament și recuperare. Un alt obiectiv important este coordonarea interdisciplinară a pacientului, astfel încât să existe un „fir roșu”, comun tuturor celor implicați în îngrijirea unui pacient cu AVC.

Articole similare

”Povestea unui CÂINE ADOPTAT…unui DESTIN SALVAT de pe străzi….”
AnimalZoo
”Povestea unui CÂINE ADOPTAT…unui D ...
ULUITOR! S-a aflat cât a câștigat Ștefan Bănică Jr. la PRO TV.  Uite ce SALARIU a încasat artistul. Suma este FABULOASĂ
EVZMonden
ULUITOR! S-a aflat cât a câștigat Șt ...
Cutremur de Crăciun. Scenariu horror de ultimă oră. Asta ne mai lipsea! NEWS ALERT.
EVZ
Cutremur de Crăciun. Scenariu horror de ...
LOVITURĂ de la UE pentru România: Țara noastră tocmai a fost CONDAMNATĂ!
CAPITAL
LOVITURĂ de la UE pentru România: Țar ...

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.