Dr. Alin Popescu: ce se întâmplă când consumăm sare iodată?

De , 2 dec., 2016, Expertul zilei

Sarea iodata nu este altceva decat sare obisnuita la care s-a adaugat iod, microelement nutritiv implicat in cresterea si dezvoltarea armonioasa a organismului. Iodul poate fi procurat din fructe si legume insa nu intotdeauna nivelul acestuia este suficient, lucru care se explica prin faptul ca solul este sarac in acest microelement. In Romania mai bine de 30 de judete se confrunta cu deficitul de iod, acest lucru avand repercusiuni serioase asupra starii de sanatate a populatiei.

O modalitate simpla si eficienta de a contracara deficitul de iod este consumul de sare iodata-produs la indemana oricui.
Deficitul de iod are un impact major asupra organismului fiind considerat la noi in tara o problema de sanatate publica. Glanda tiroida este in mod direct afectata de lispa iodului lucru ce se traduce prin afectarea functiei acesteia cu implicatii grave asupra intregului organism. Gusa, hipotiroidia si cretinismul endemic sunt afectiuni relativ frecvent intalnite in populatie. In momentul in care tiroida nu mai functioneaza cum trebuie acest lucru se resfrange si asupra celorlalte organe.

Cu ajutorul sarii iodate se pot ameliora diverse simtome si semne care sigur nu le ati fi pus pe seama deficitului de iod. Astfel tulburarile de memorie si scaderea capacitatii de concentrare pot fi contracarate daca se obtine un aport corespunzator de iod (este demonstrat faptul ca deficitul de iod scade IQ-ul cu 15 puncte). O alta problema de sanatate care se asociaza frecvent cu hipotiroidia si implicit cu deficitul de iod este problema suparatoare a kilogramelor in plus. Continuarea pe dralinpopescu.ro. 

Articole similare

Comentarii

  • Se intimpla ca a crescut exponential numarul de cazuri de cancer . Ride de se cufureste pe el nastase si compania…

  • Vrajeala, pentru cateva cazuri de zone unde exista deficit de iod niste „destepti” au dat o lege prin care forteaza toata populatia sa consume numai sare iodata, deci majoritatea populatiei inghit mai mult iod decat le este necesar.

  • Iodul este una din substantele cele mai receptive la contaminare cu radiatii gamma.
    Deci te scapa de boli ale tiroidei, dar faci n-spe feluri de cancer din cauza lui.