Foarte curând, riscul de a face ALZHEIMER va putea fi depistat printr-o analiză de sânge

Ştiri

Veștile din cercetare par a fi din ce în ce mai optimiste. Mai mulți cercetători din Japonia şi Australia au dezvoltat o analiză de sânge care detectează proteina toxică amiloid beta, considerată cauza declanşării bolii Alzheimer, informează Reuters.

Studiul realizat în colaborare a fost publicat pe 31 ianuarie în revista ştiinţifică ”Nature” şi susţine că analiza are o acurateţe de peste 90%.

Cercetarea a fost realizată pe 252 de pacienţi australieni şi 121 japonezi, cu vârste cuprinse între 60 şi 90 de ani, unii dintre aceştia consideraţi normali din punct de vedere cognitiv, alţii cu o deficienţă cognitivă uşoară, iar alţii diagnosticaţi cu Alzheimer, potrivit Agerpres.

Analiza de sânge ar putea deschide calea pentru altele mult mai ieftine şi mai puțin invazive, pentru punerea în evidenţă a proteinei amiloid beta, care se acumulează în creier, pe măsură ce boala Alzheimer avansează.

Scanările cerebrale şi testele invazive de lichid cefalorahidian, cunoscute şi sub denumirea de puncţii lombare, sunt folosite în prezent pentru a stabili depunerea la nivel cerebral a proteinei amiloid beta. Costurile pentru unele dintre testele imagistice cerebrale pot ajunge la peste 900 de dolari.

O analiză de sânge simplă și ieftină ar putea uşura şi activitatea companiilor farmaceutice, care ar putea astfel strânge un număr suficient de persoane din grupele de risc de Alzheimer, pe care să testeze medicamente noi, spun cercetătorii.

”Analiza noastră de sânge poate fi o deschizătoare de drumuri, poate facilita dezvoltarea unor medicamente eficace pentru Alzheimer”, a spus într-o declaraţie Katsuhiko Yanagisawa, directorul general al institutului de cercetare din cadrul Centrului Naţional Japonez pentru Geriatrie şi Gerontologie.

Profesorul Colin Masters de la Universitatea din Melbourne, membru în echipa australiană de cercetare, a spus că analiza de sânge este un pas către un eventual tratament pentru această afecţiune.

”Înainte să alergi, trebuie să înveţi să mergi. Trebuie să înveţi să diagnostichezi boala, înainte să speri că vei vedea efectul intervenţiei terapeutice. Acolo se va vedea adevărata valoare a acestei analize”, a spus Masters.

Boala Alzheimer se declanşează cu mulţi ani înainte ca pacienţii să prezinte simptome ca pierderile de memorie, ceea ce înseamnă că succesul tratamentului este influenţat de diagnosticarea timpurie.

Boala Alzheimer este cea mai comună formă de demenţă şi afectează un procent de până la 70% dintre pacienţii diagnosticaţi cu această boală. Trei persoane din zece cu vârsta peste 85 de ani suferă de demenţă, potrivit unei organizaţii guvernamentale australiene.

Afecţiunea a fost descoperită în 1907 de doctorul Alois Alzheimer.

Articole similare

Eufrat este replica unui câine antic dispărut. Uite câte kilograme și ce înălțimea uimitoare are / Video
AnimalZoo
Eufrat este replica unui câine antic di ...
Emoții mari pentru Andreea Mantea! „Legam prietenii și ne cunoaștem…”
EVZMonden
Emoții mari pentru Andreea Mantea! „L ...
ALERTĂ MONDIALĂ! Pământul, supus unui IMPACT NIMICITOR de zeci de ori mai mare decât BOMBA DE LA HIROSHIMA. Breaking News.
EVZ
ALERTĂ MONDIALĂ! Pământul, supus unu ...
EXCLUSIV: Black Friday la eMAG: Iată primele reduceri. Ce telefon de top îți poți lua. Stoc limitat
CAPITAL
EXCLUSIV: Black Friday la eMAG: Iată pr ...

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.