Monturi, bătături, degete „în ciocan”? Un medic român școlit în Franța le operează după cele mai noi tehnici

De , 25 oct., 2013, Expertul zilei

„Luptător” este cuvântul care îl descrie cel mai bine pe medicul ortoped Marius Uscatu. S-a supra-specializat într-un domeniu care nu e încă recunoscut în România, chirurgia ante-piciorului. Operează și în același timp educă pacienții în România, unde s-a încăpățânat să revină.

Geta Roman

– EVZ: Care este traseul pe care l-ați urmat pentru a ajunge să operați acum în România?
– Dr. Marius Uscatu: Facultatea de Medicină „Carol Davila“ București 1990-1996, rezidențiat în Ortopedie-Traumatologie, București 1998-2003, supra-specializare în chirurgia ante-piciorului, Strasbourg 2004-2007, chirurg ante-picior Life Memorial Hospital 2008-prezent.
– Ce gen de intervenții chirurgicale faceți în acest moment?
Chirurgia exclusivă a deformațiilor ante-piciorului, după metodele „școlii franceze”, cea mai performantă din lume. Este vorba despre intervențiile cele mai „titrate”, cu șansele de reușită cele mai mari și, mai ales, cel mai puțin invazive. Am perfecționat tehnici chirurgicale și strategii personale, prezentate în premieră în Franța (2012, 2013).

Monturi, inainte si dupa operatie. Jumătate din
femeile peste 60 de ani au deformații
de genul monturi

 

– Câți români suferă din cauza deformităților de la nivelul picioarelor?
– Există foarte mulți pacienți cu deformații ale ante-piciorului. Se estimeză că peste 50% din femeile de peste 60 de ani prezintă deformații ale ante-piciorului: Hallux valgus (monturi), grife digitale (degete „in ciocan”), metatarsalgii (bătături plantare) etc.
– Mulți refuză operațiile pentru monturi pe motiv că se refac. În ce măsură se întâmplă asta?
– Recidiva monturilor e un mit. Operate corect, există șanse de peste 95% să nu recidiveze (această rată de succes este valabilă numai în Franța, unde se aplică tehnici moderne, executate correct). Recidiva e mai frecventă în cazul obezității, al bolilor reumatologice și, mai ales, în cazul tehnicilor chirurgicale incorecte sau al nerespectării de  pacient a sfaturilor chirurgului.
– Sunt persoane ale căror unghii le cauzează dureri și deformității inestetice și dureroase. Se pot opera și acest gen de probleme?
Problemele unghiei degetului mare țin, mai ales, de tăierea necorespunzătoare, de încălțămintea inadecvată (strâmtă, materiale impermeabile etc), dar și de existența diformăților ante-piciorului. Operațiile sunt rarissim necesare (sub 1% din cazurile de unghii încarnate), și numai după eșecul tratamentului conservator.
– Ce greșeli frecvente fac pacienții care vă trec pragul atunci când este vorba despre problemele piciorului?
– Așteaptă un tratament de tipul „aici și acum”, adică bazat pe medicamente, unguente, injecții sau fizioterapie. În cazul deformațiilor ante-piciorului, aceste tratamente sunt excluse, fiind chiar inimaginabile.
– Nu înțeleg legătura dintre suferința ante-piciorului și greutate, efort și încălțăminte necorespunzătoare. Obezitatea distruge piciorul prin supraîncărcare, ca și efortul exagerat (profesional sau sportiv).
– Pacienții nu acceptă să slăbească, pentru a diminua solicitarea piciorului. Nu acceptă să oprească fumatul trei luni înainte și trei luni după intervenția chirurgicală.
– Nu acceptă să schimbe încălțămintea preferată cu una adaptată problemei specifice a ante-piciorului.
– Doresc un „certificat de garanție” al intervenției chirugicale. Nu există nicăieri în lume intervenții chirurgicale „garantate”.
Există, în schimb, chirurgi ultra-spe­cializați care pot duce șansa de succes la peste 95%, cu condiția dedicării totale acestui domeniu.

Ce încălțăminte să purtăm pentru sănătatea picioarelor

Mare atentie la incaltamintea ascutita spre varf, va poate agrava problema deja existente

Are încălțămintea pe care o purtăm zi de zi vreun rol în în apariția bolilor piciorului? „Este un mit. De fapt, încălțămintea strâmtă poate doar agrava evoluția unei deformații deja apărute (excepție face unghia încarnată, unde încăltămintea strâmtă are un rol major, alături de tăierea necorespunzătoare a unghiei)”, afirmă medicul ortoped Marius Uscatu.
Expertul declară că pantofii ascuțiți  sunt dăunători la orice vârstă, însă nu provoacă probleme nemijlocit, ci doar le agraveaza pe cele preexistente.

Încălțămintea recomandată la orice vârsta este una:
l suficient de largă, încât să nu agraveze deformațiile preexistente sau să nu determine conflict cu proeminențele piciorului (eventuale monturi, degete „în ciocan” etc);
l talpa trebuie să fie una cât mai flexibilă și amortizantă (din cauciuc, nu din piele naturală), pentru a avea un rol major de amortizare, mai ales în cazul metatarsalgiilor (bătăturilor plantare);
l trebuie să aibă un toc corespunzător (circa 2-4 cm în cazul femeilor, 1-3 cm la bărbat);
l Finalmente, nu există o „încăltăminte miracol”: putem purta absolut orice gen de încăl­țăminte care nu ne provoacă durere sau bătături.

De la șpaga legală și impozabilă din Franța la cea românească

Întrebat despre diferențele dintre sistemul de sănătate românesc și cel din Franța, văzut inclusiv de OMS drept cel mai performant din lume, medicul laudă echilibrul care permite atât spitale de stat, cât și private. „E un sistem care permite accesul oricărui pacient la orice procedură medicală. Practic, toate medicamentele sunt gratuite, necesitând însă rețetă. Pacientul plătește numai 10% din valoarea medicamentului, care îi poate fi compensată printr-o asigurare privată”, explică dr. Marius Uscatu. În Franța, orice act medical într-o clinică privată este suportat de asigurările publice în aceeași măsură ca și în clinicile publice. „În privat există, însă, așa-numita depășire de onorariu practicată de chirurg, adică un fel de «șpagă» legală și impozabilă. Aceasta depășire de onorariu poate fi rambursată de către asigurările publice (în anumite baremuri foarte stricte) sau poate fi rambursată de asigurările facultative (mutual)”, mai exlică medicul. Spre exemplu, o intervenție la un chirurg faimos poate însemna o depășire de onorariu de 3.000 sau chiar 20.000 euro. În România, în privat, pacientul plătește 80-100% din valoarea serviciului. „Spre exemplu, intervențiile practicate de mine sunt destul de scumpe (5.500-6.000 lei), din cauza materialelor costisitoare, însă Casa de asigurari refuză cu desăvârșire decontarea lor”. Medicul crede că sistemul privat din România nu suferă numai prin absența adresabilității (cauzată de costurile mari), ci și prin neglijarea spitalelor private de chirurgi (care preferă să câștige 100% singuri, prin șpăgile neimpozitate din spitalele de stat).

Articole similare

Comentarii

 • comentariu nepublicat ieri si e posibil sa nu apara nici azi… vorbim aici despre Foot & Ankle Orthopedic Surgery, care este supraspecializare a Ortopediei generale … si nu sut numai francezii buni in asa ceva, mai sunt si americanii care se pricep un pic … pe de alta parte, mi se pare normal daca operezi in privat sa- ti asumi toate costurile interventiei si sa nu astepti bani de la CAS … in final, mi se pare ca articolul nu este altceva decat o forma transparenta de reclama care probabil ca a costat destul de mult … felicitari oricum Dlui Doctor ….

  • Va raspund punctual:
   – este mai mult decat evident ca articolul nu a costat nimic. Niciodata nu am platit si nici nu am fost remunerat pentru articole sau interviuri in presa.
   – din pacate, la capitolul Fore-foot surgery americanii stau destul de prost, respectiv au vreo 30 de ani intarziere fata de francezi, iar motivele tin de orgolii nemasurate….
   – cat despre decontarea serviciilor medicale in privat, tocmai s-a publicat zilele acestea un clasament interesant, al spitalelor private ce au beneficiat de milioane de lei de la CNAS….
   – in orice caz, multumesc pentru felicitari…
   Cu stima,
   Marius Uscatu

   • Cum va pot contacta pentru o consultatie?? Cat ma costa??

    • Buna ziua!
     Aveti datele mele de contact pe site-ul propriu si ma puteti apela telefonic pentru programare.
     Este evident ca nu pot preciza aici, pe acest site, datele mele de contact.
     Va stau la dispozitie.
     Marius Uscatu

 • am fost si eu la o consultatie la domnul doctor. ce am eu necesitaoperatie-monturi si un deget putin incovoiat. operatia a un singur picior 5000 lei,pretul este foarte mult pentru o pensie de mizerie ,dar vrem sa traim si sa ne tratam ca intr-o tara unde conducereas tari are grija fata de cetatean. aici politicul este pus pe capatuiala,tara poporul sa fie distrus. ceva m-ai mult ca am intrat cred in cartea recordurilor ca o tara de hingheri si criminali.
  alo voi care reprezentati tara nu mai iesti in lume ca sunteti e ras.

  • Aveti perfecta dreptate, pretul este mare pentru veniturile romanilor, insa si materialele utilizate sunt la fel de scumpe….
   Ce ne facem insa ca, in unele spitale private, multe interventii chirurgicale sunt decontate de catre CNAS, iar alte spitale private sunt defavorizate???
   Aici trebuie reglate lucrurile…
   Cu stima,
   Marius Uscatu

 • Am bataturi foarte deranjante la ambele picioare. Se pot scoate? Cât costă? Menționez că am 40 de ani, iar bătăturile au mai fost scoase și s-au refăcut.

 • va salut cu stima domnule doctor marius.sunt din jud buzau si am si eu o problema va rog sa ma ajutati ,am un baietel de 2 ani si 3 luni are inclinate picioarele in interior mai mult stangu iar dreptu mai putin am fost in jud buzau la nustiu cate firme chiar si in bucuresti la cateva insa fara succes va rog din toata inima daca se poate sa luam legatura tel este 0765936782 multumesc cu stima alin saven

 • Buna ziua!
  Competenta mea este limitata la patologia ante-piciorului la adult, deci nu v-as putea ajuta pentru o problema a ganunchiului sau a gambei la un copil.
  Trebuie sa luati legatura cu un ortoped pediatru experimentat.
  Cu stima,
  Marius Uscatu
  Chirurg ante-picior

 • As dori sa stiu daca se poate corecta nechirurgical problema mea, anume, bataturi foarte tari intre degetele la picioare(intre degetul mic si urmatoarele doua alaturate) degetul mic s-a deformat, usor tuguia si tesit pe partea interioara.
  Aceste bataturi cauzate probabil de incaltaminte (nu port tocuri decat rar), ma dor foarte tare, chiar si cand port adidasi, tenisi, incaltaminte mai lata in fata..
  Cu respect, va multumesc.

  • Buna ziua!
   Batatura poate fi asimilata unei „manusi de protectie” a piciorului.
   Batatura reprezinta doar o reactie de aparare a organismului la adresa unei agresiuni constante.
   In cazul D-voastra, evident este vorba despre o disproportie intre picior si incaltaminte.
   Prin urmare, logic, exista doar doua posibilitati: adaptarea incaltamintei (mult mai larga) sau modificarea formei piciorului (pe cale chirurgicala).
   Tertium non datur.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg ante-picior

 • Buna ziua!
  Este cel putin lipsit de delicatete si de fair-play sa faceti reclama unui alt coleg in cadrul comentariilor la articolul acesta, referitor la mine….
  In fine, daca D-voastra considerati corect, este dreptul D-voastra suveran…
  Cu stima,
  Marius Uscatu
  Chirurg ante-picior

 • buna seara dl.doctor
  Uscatu,sant Iustina 47 ani…am un mont la piciorul drept,am doua monturi defapt si intern si extern,as dori sa stiu cand se pot opera,costul in mare si fazele percursului. Va multumesc f.tare.

 • Buna ziua!
  Am 23 de ani si deja am monturi pe partea exterioara a picioarelor, pe partea dreata si deja ma deranjeaza. Este inca in faza incipienta dar in ultimul timp ma doare. Mentionez ca este genetica problema. Am tot citit pe internet ca se poate rezolva problema pe cale nechirurgicala daca este in faza incipienta.
  Intrebarea: metodele astea gen un fel de proteza pansamente fie din nu stiu de silicon sau material care se muleaza pe picior chiar functioneaza?dau roade? Sau sunt vorbe in vant?
  Va multumesc!

 • llllllllll

  • Buna ziua!
   Probabil va referiti la tailor bunion („montul croitorului”).
   Este deformatia „in oglinda” a montului (hallux valgus), reprezinta proeminenta unui os deplasat progresiv.
   „Dispozitivele” la care va referiti sunt simple sarlatanii. Este vorba despre un os deplasat definitiv, care nu poate fi re-adus la locul lui initial cu asemenea dispozitive.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg ante-picior