Alimentul minune recomandat de nutriționiști, care înlocuiește carnea. În antichitate era folosit ca medicament!

Stil de viaţă

Năutul, alimentul minune recomandat de nutriționiști este folosit încă din antichitate și  înlocuiește cu succes carnea. Boabele de năut țin de foame, îmbunătățesc digestia și curată vasele de sânge de colesterolul rău.   

Bogat în minerale, năutul are un rol important în eliminarea conservanților din organism, conține 24% proteine, săruri minerale, vitamina E și complexul de vitamine B.

Cu un procent consistent de hidrați de carbon (67,8%) și grăsimi, năutul are o valoare alimentară deosebită, înlocuiește carnea, fiind ideal dacă vreți să renunțați la acest aliment sau să îl consumați mai rar.

150 de grame asigură 80% din necesarul de mangan, 70% din cel de acid folic, 50% din cel de fibre, 40% din cel de triptofan, 30% din cel de proteine. Cuprul, fosforul, calciul și fierul sunt alte elemente pe care ni le oferă năutul.

Fierul din boabele nautului ne dă energie, iar conținutul de triptofan contribuie la terapia insomniilor. 

Dieta cu năut normalizează tranzitul intestinal, protejează împotriva bolilor de inima, reglează somnul și previne diferite forme de cancer. 

O cură cu năut este indicată și celor care suferă de diabet, pentru că indexul glicemic este foarte scăzut, ceea ce presupune o digestie ușoară a carbohidraților și asigură scăderea și creșterea lentă a nivelului de zahăr din sânge, ajutând la o energizare mai eficientă a organismului și la controlul apetitului. Astfel, năutul previne creșterea prea rapidă a nivelului de zahăr din sânge imediat după masă, fiind de folos persoanelor hipoglicemice.

Năutul este în același timp diuretic, antiseptic urinar, vermifug, fiind recomandat în oligurie, litiază urinară, digestie lentă, stări congestive ale ficatului, astenii, activități care necesită efort fizic.

Năutul prăjit și măcinat are un efect puternic asupra aparatului digestiv și a sistemului nervos. Băutura preparată din această pulbere poate substitui cafeaua, putând fi consumată și de copii, pentru că le sporește  pofta de mâncare.

 Cele mai cunoscute preparate culinare pe baza de năut sunt cele arabe: couscous (cu boabe întregi), humus (piure), falafel (piure de năut prăjit).

În diferite colțuri ale lumii, făina de năut se folosește pentru produsele de panificație.

Articole similare

Află ce pot face iubitorii de animale ca să le scape de obiceiurile proaste
AnimalZoo
Află ce pot face iubitorii de animale c ...
Jojo, DEZVĂLUIRI INCENDIARE după ce a părăsit Asia Express: „Nu cifrele (audiența) contează….”
EVZMonden
Jojo, DEZVĂLUIRI INCENDIARE după ce a ...
Lovitură uriaşă în mass media. Apare o nouă televiziune care promite să spulbere concurenţa.
EVZ
Lovitură uriaşă în mass media. Apare ...
Cine este noul șef al CFR! Ce avere uriașă are
CAPITAL
Cine este noul șef al CFR! Ce avere uri ...

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.