Operații ortopedice gratuite, cu ajutorul GPS-ului, cu sprijin din Dubai

De , 9 oct., 2014, Ştiri

Georgeta Petrovici

Premieră medicală națională, la Timișoara: specialiștii de la Clinica II Ortopedie – Traumatologie a Spitalului Clinic de Urgență  Timișoara vor opera doar cu GPS-ul. Mai exact, este vorba despre un sistem de navigație intern, care le arată chirurgilor exact locul și modul în care trebuie aplicată proteza de șold sau de genunchi.

Săptămâna aceasta au fost realizate primele două intervenții chirurgicale cu ajutorul GPS-ului.  Medicii timișoreni au avut alături un reputat chirurg din Dubai, care este obișnuit cu astfel de intervenții.
„Cu ajutorul acestui sistem de navigație, se realizează o montare foarte solidă a protezelor de șold sau genunchi. Studiile arată că protezele rezistă cu 60% mai mult, deci acest lucru înseamnă o suferință mai mică pentru pacienți și costuri sociale mai mici. Sistemul de navigație poate fi utilizat în intervențiile chirurgicale la nivelul membrelor inferioare, pentru protezare șold, genunchi, dar și în chirurgia coloanei vertebrale, în endoprotezarea articulaţiilor la hemofilici şi în tratamentul unor tumori osoase ale membrelor inferioare”, a explicat prof.univ.dr. Dan Poenaru, șeful Clinicii II Ortopedie – Traumatologie.

Investiție de 180.000 de euro

GPS-ul pentru operații a costat peste 180.000 de euro. Banii au fost asigurați de Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara. Prof.univ.dr. Dan Poenaru, șeful Clinicii II Ortopedie – Traumatologie, a declarat că  acesta este absolut necesar, având în vedere că anual sunt supuși unei operații de protezare aproximativ 300 de pacienți la Timișoara.

„Intervenția se complică în momentul în care folosești sistemul de navigație. În plus, timpul de intervenție chirurgicală se lungește cu aproximativ o jumătate de oră, dar merită foarte mult a fi folosit, din cauză că rezultatele post-operatorii se apropie de perfecțiune. Realinierea articulației se face cu ajutorul unui soft care îți determină cu exactitate locul și modul în care trebuie aplicată proteză”, a explicat dr. Jenel Pătrașcu.

Pacienții vor fi tratați gratuit

Medicii spun că toți pacienții care ajung la Clinica II Ortopedie – Traumatologie din cadrul Spitalului Județean Timișoara și au nevoie de o intervenție chirurgicală vor fi operați cu GPS-ul. Pacienții nu trebuie să plătească niciun leu. Cheltuielile sunt asigurate de Ministerul Sănătății prin programele naționale de sănătate.

Articole similare

Comentarii

  • Mda…Ma gindesc ca opereaza in cimp cu gps-ul lor, ma intreb htf gps are receptie de la sateliti in mod direct intr-o sala de operatie. Pe de alta parte, statiile totale Leica au o precizie de citiva cm aka mm ceea ce la o operatie ma gindesc ca nu e tocmai tot-una ! In locul lor cumparam un robot-chirurg pentru suma de 1.800.000 eur care avea si gps si bisturiu (inclus in dotare) LOL