Dureri abdominale, greață, vărsături – semnele de alarmă ale acestei boli grave. Trebuie tratată de urgență, riscul de deces e uriaș

Sănătate de la A la Z

Pancreatita acută este una dintre problemele apărute la nivelul pancreasului. Se produce din cauza activității enzimelor pancreatice care se revarsă în zonele vecine și în circulația sangvină. Managementul depinde în mare măsură de severitatea bolii.

Pancreatita acută, o boală periculoasă

Tratamentul medical al pancreatitei acute severe implică terapie intensivă. Cu alte cuvinte, intervenția chirurgicală – deschisă sau minim invazivă –  este stabilită numai de medic, la spital. Însă și în cazurile ușoare sau moderate pacientul trebuie să meargă la spital, la medic pentru stabilirea medicației și calmarea durerilor.

Concret, pancreatita este o afecțiune ce constă în inflamarea pancreasului. Chiar dacă majoritatea cazurilor de pancreatită reprezintă forme ușoare ale bolii, există numeroase situații în care boala poate amenința viața pacientului.

Cauzele pancreatitei acute includ: litiaza biliară ( pietrele la vezica biliară), abuzul de alcool, bolile digestive preexistente ale stomacului și duodenului sau ale pancreasului. Însă boala poate să fie cauzată și de anumite traumatisme abdominale sau de administrarea unor medicamente cu potențial toxic. Nu în ultimul rând, medicii susțin că anumite boli – oreionul, cancerul pancreatic, hipertrigliceridemia – pot cauza pancreatita. Inclusiv sarcina poate fi uneori un factor de risc pentru pancreatită.

Care sunt principalele simptome:

Principalul simptom este durerea abdominală care se amplifică progresiv, atingând intensitatea maximă în 6 ore de la debut. Durerea este constantă, violentă, localizată în epigastru și în regiunea periombilicală. De asemenea, durerea se intensifică atunci când persoana în cauză stă întinsă pe spate. De asemenea, apar și manifestări precum: greață, vărsături, temperatură ușor crescută, tegumente palide. Se va constata și o accelerare a ritmului cardiac, bolnavul poate să fie ori letargic, ori foarte agitat.

În ce constă tratamentul:

Este bine ca pacientul să fie spitalizat în vederea efectuării investigațiilor necesare. De asemenea, la spital, acesta va primi medicamente pentru a-i fi atenuată durerea, precum și perfuzii pentru a se putea compensa pierderile hidroelectrolitice. Infecția poate fi combătută prin administrarea de antibiotice și o perioadă de timp pacientul va trebui să țină un regim alimentar. Însă sunt și cazuri în care este necesară operația. Atenție! Neprezentarea la medic poate duce la deces. În cazul manifestărilor severe, există risc de deces atunci când se produc hemoragii interne. Practic, complicații fatale pot fi provocate de infecția sau necroza pancreatică sau de insuficiența renală. De aceea, este absolut esențial ca pacientul să fie internat și atent supravegheat.

Medicii susțin însă că persoana care a avut un episod de pancreatită acută este în continuare predispusă la astfel de manifestări, de episoade dacă va consuma în continuare alimente grase, în cantități mari și va consuma alcool.

Articole similare

Trei hoți, SURPRINȘI de camerele de filmat în timp ce furau un pui de labrador. Ce a făcut PROPRIETARUL
AnimalZoo
Trei hoți, SURPRINȘI de camerele de fi ...
Adela Popescu, REACTIE INCREDIBILA dupa ce Radu Valcan a parasit-o: ”Chiar nu imi pasa.”
EVZMonden
Adela Popescu, REACTIE INCREDIBILA dupa ...
Ponta DEMASCĂ MAREA GAFĂ făcută de PSD: „Cred că închisoarea pentru autori este prea puţin”.
EVZ
Ponta DEMASCĂ MAREA GAFĂ făcută de P ...
Se anunță măcel! ANAF începe o operațiune fără precedent. Avertisment dur: Nimeni nu scapă
CAPITAL
Se anunță măcel! ANAF începe o opera ...

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.