Părintele Arsenie Boca despre post: Toate relele încep de la stomac

De , 23 sept., 2018, Stil de viaţă

Părintele Arsenie Boca spune despre post că toate relele încep de la stomac. Nu este persoană care să nu fi auzit de post, însă pentru mulți sensul său nu este pe deplin cunoscut. Restricțiile alimentare, fără de care nicio dietă nu ar fi posibilă, fac parte și din post, însă nu în sensul unui regim alimentar. Căci postul fără componenta sa spirituală este fără sens, chiar dacă am renunțat la produsele de origine animală (carne, ouă, lapte).

Mâncând produse asemenea vegetarienilor și cîntărindu-ne cît de des în speranța că am mai pierdut un kilogram două nu înseamnă că postim. Apoi, găsind substitut pentru lapte, brânză etc. renunțăm la jertfa pe care suntem datori să o facem.

Postul nu este nici un mijloc de a slăbi ca să arătăm bine, nici o metodă de detoxifiere, căci ținta sa nu este trupul, care este trecător, ci sufletul, postul reprezentând un ajutor pentru a dobândi mântuirea.

Biserica ne învaţă că postul mai înseamnă și rugăciune, și fapte bune 

„Nu numai gura și stomacul vostru să postească, ci și ochiul, și urechile, și picioarele(…) și toate mădularele trupului vostru”, spunea Sfântul Ioan Gură de Aur referindu-se la post,iar părintele Arsenie Boca atrăgea atenţia: “(…)Înca din rai i-a rânduit Dumnezeu lui Adam, strămoşul neamului omenesc, înfrânarea de la mâncare; şi n-a ascultat Adam. Iar neascultarea aceasta l-a scos afară din Rai. Şi a plâns Adam pe urmă! De atunci pribegim şi noi pe afară şi plângem plânsul lui Adam, căci de atunci noi nu mai putem vedea pe Dumnezeu. Aceasta întru pomenirea izgonirii lui Adam din Rai”.

“(…)De atunci au postit toţi cei ce au făcut lucrul lui Dumnezeu: Moise, Proorocii şi toţi cei dinainte de Hristos. Nici nu mai vorbim de cel mai aspru post pe care l-a postit vreodată Sfântul Ioan Botezătorul. Mântuitorul Însuşi a postit 40 de zile înainte de a-şi începe propăvăduirea.  Dar să nu ţinem postul într-un înteles îngust. Căci sunt unii care cred că a nu mânca (deloc) carne si cele asemenea ar fi tocmai de ajuns ca să se cheme că ai postit. Nu mănânci carne de porc, dar carne de om mănânci: clevetind, muşcând cu gura, osândind cu vorba şi ucigând cu gândul”.

P.S. Pentru cei care nu au aflat, a apărut Evenimentul Istoric!

Articole similare

Lasa un comentariu