Ce greșeli de gătit să eviți când faci carne la grătar ca să nu formeze compuși cancerigeni

Stil de viaţă

Tipul de carne, perioada de marinare, dar și modul de gătire pot transforma o masă delicioasă într-o adevărată bombă cu ceas pentru sănătate. Experții ne sfătuiesc cum să pregătim friptura pe grătar, ca să nu ne îmbolnăvim de una dintre cele mai grave forme de cancer.

Cauza de îngrijorare este constituită de doi compuşi diferiţi care se pot forma în timpul gătitului pe grătar, cunoscuţi ca fiind cancerigeni.

Astfel, aminele heterociclice (HCA) se formează în mâncăruri bogate în proteine când acestea sunt preparate la o temperatură foarte ridicată, precum cea a grătarului din curte, spune medicul Colleen Doyle, director de nutriţie şi activitate fizică la Societatea americană de cercetare a cancerului (ACS).

Cealaltă substanţă, hidrocarbura aromatică policiclică (PAH), se formează când grăsimea din carne se scurge şi arde pe grătar, provocând fum, prin intermediul căruia compuşii se pot depozita pe alimentul gătit.

Diverse studii de specialitate au descoperit legături între aceşti compuşi carcinogeni şi forme grave de cancer. Conform unei cercetări citate de Health.com, consumul regulat de carne bine făcută, indiferent de modalitatea de preparare, ar creşte cu 60 la sută posibilitatea apariţiei cancerului de pancreas.

Potrivit Institutului pentru cancer din Statele Unite, un regim cu un nivel mare de amine heterociclice este cauza unui risc ridicat de cancer la sân, colon, ficat, piele, plămân şi prostată, iar dietele cu multe hidrocarburi aromatice policiclice au fost relaţionate cu leucemie, infecţii gastrointestinale şi cancer pulmonar.

Există câteva modalităţi de a preveni apariţia acestor compuşi în timpul preparării la grătar a cărnii de porc, pui sau peşte.

 • Cu cât este tăiată mai subţire felia de carne, cu atât va cădea mai puţină grăsime pe grătarul încins. În plus, peştele şi puiul au un nivel mai scăzut de aminoacizi care duc la producerea de HCA, spune Doyle. Îndepărtarea pielii de pe carnea de pui poate fi şi ea utilă.
 • Timpul efectiv în care carnea stă pe grătar este important şi e recomandat să fie cât mai scurt. Peştele, de exemplu, nu are nevoie de un interval la fel de lung pentru gătit ca cel pentru antricot, ceea ce înseamnă că substanţele cancerigene au mai puţin timp la dispoziţie pentru a se forma. Expunerea la temperatura ridicată a grătarului poate fi limitată prin preîncălzirea cărnii la cuptor sau la microunde pentru câteva minute.
 • Un alt sfat ar fi să găteşti carnea la o temperatură mai joasă pe grătar, întrucât aminele heterociclice se formează la 162 grade Celsius.
 • Este recomandat să renunţi la obiceiul de a perfora carnea pentru a vedea dacă este bine făcută, mai spune Colleen Doyle, din moment ce astfel se poate scurge mai multă grăsime şi obţine mai mult fum.
 • Şi marinarea cărnii cu doar 30 de minute înainte de preparare limitează formarea compuşilor carcinogeni. Condimentele şi aromele oferă protecţie, potrivit Health.com, printre acestea aflându-se ardeiul gras, cimbrul, salvia, usturoiul şi mai ales rozmarinul.
 • Alegerile pentru garnitură sunt de asemenea importante. Fructele şi legumele sunt bogate în fitochimicale care combat cancerul şi pot ajuta la anularea efectelor dăunătoare ale cărnii supragătite.
 • Dacă o parte din bucata de carne se arde, aceasta trebuie rasă şi curăţată, aşa cum trebuie procedat şi cu murdăria şi arsurile care rămân pe grătar. Pentru grăsimea deosebit de greu de îndepărtat, Reader’s Digest vine cu următoarea recomandare: Puneţi grilajul murdar într-un sac de gunoi din plastic. Adăugaţi apă şi detergent de vase şi lăsaţi totul aşa în timpul nopţii. Curăţaţi grătarul şi limpeziţi.

 

Articole similare

Poveste uimitoare! Cum s-a schimbat viața unui om odată cu apariția unui animal de companie
AnimalZoo
Poveste uimitoare! Cum s-a schimbat via ...
Florin Salam, primele declaratii dupa ce a fost agresat: “Nu pot sa mai accept de la oricine sa…”
EVZMonden
Florin Salam, primele declaratii dupa ce ...
SECRETUL DUREROS al lui Dragnea. Trecutul NEȘTIUT al liderului PSD. Doar VECINII ȘI RUDELE au ȘTIUT asta.
EVZ
SECRETUL DUREROS al lui Dragnea. Trecutu ...
Alertă de la meteorologi: Temperaturile scad brusc. Unde va ninge
CAPITAL
Alertă de la meteorologi: Temperaturile ...

Comentarii

 • Stimabililor în Argentina se consuma mult grătar și în special de carne roșie(de vita). Conform acestor super-cunoscatori menționați de dv în articol ar însemna ca argentinienii-argentiniencele nu depășesc 50 de ani. Asa sa fie? Interesați-va și . . . . informați-ne cum și ce trebuie

 • Unii chiar sunt perfect naivi.
  Isi a=dau drumul la gura de parca ar fi cei mai mari specialist in cancer dar nu aplica lucrurile de baza adica analizele asa cum le-au invatat in primul an de facultate.Traisesc din amintiri.

 • cu cit gradul de saracie creste , se vine cu tot felul de chestii cum ca alimentele pe care nu ni le mai permitem sa le consumam ar fi -vezi Doamne- betegoase; sa creada ei; de cind se stie ca gratarul e mai dietetic decit orice alta metoda de preparare a carnii!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.