Polipii colonici: cum îi depistezi și ce să faci ca să nu se transforme în cancer

De , 29 iun., 2019, Sănătate de la A la Z

Polipii colonici sunt excrescente care se dezvolta in colon sau la nivelul rectului. Unii dintre polipi pot vorbi despre riscul de cancer colorectal. De aceea, dupa varsta de 50 de ani sau la persoanele cu risc crescut de cancer sunt recomandate analizele periodice.

Ce sunt polipii colonici?

Polipii colonici sunt mici excrescente situate, in general, la nivelul mucoasei intestinale. Polipii au o mare diversitate de forma si de implantare, dar cei mai multi au dimensiuni foarte mici (pana la 1 cm).

Majoritatea polipilor sunt benigni si sunt silentiosi. Polipii colonici sunt asimptomatici, dar cand acestia depasesc dimensiunile de 1 cm sau cand sunt de natura canceroasa apar simptomele caracteristice. Cele mai comune semne si simptome sunt: hemoragii rectale sau oculte (eliminarea de sange rosu prin scaun pana la 5%), constipatie sau diaree, dureri colicative, tenesme (contractii puternice abdominale).

Se pare ca aparitia si dezvoltarea lor este influentata de un teren genetic predispozant, stimulat de alimentatia dezechilibrata, bogata in calorii, grasimi animale si saraca in fibre vegetale, vitamine si oligoelemente (zinc, seleniu etc.).

Fibrele vegetale tin la distanta polipii colonici

Odata depistati trebuie sa facem totul pentru a preveni malignizarea lor. Specialistii recomanda:

  • exercitiile fizice regulate
  • mentinerea constanta a greutatii corporale
  • renuntarea la fumat
  • scaderea consumului de alcool
  • suplimentele de calciu − acestea scad riscul de recurenta cu 17% pentru polipii de mici dimensiuni
  • dozele scazute de aspirina (81 mg/zi) − acestea scad moderat riscul de aparitie a poliplor intestinali.

Totusi, atentie la efectele secundare ale administrarii de aspirina: sangerari gastrointestinale.

Rolul fibrelor vegetale este esential in prevenirea malignizarii polipilor colonici. Fibrele se gasesc in alimentele de origine vegetala. Dieta bogata in fibre vegetale face minuni in prevenirea polipilor intestinali. Mentinerea unui bun tranzit intestinal scade ritatia peretelui intestinal de catre produsii de metabolism ai alimentelor. Prin reglarea tranzitului intestinal cu aport de fibre vegetale, se realizeaza evacuarea la timp a toxinelor ingerate prin alimente si prin produsii de digestie proprie, scazand astfel iritatia la nivelul mucoasei intestinale si prevenind aparitia polipilor intestinali.

Depistarea polipilor colonici

Pentru depistarea polipilor colonici care au potential malign sunt necesare unele investigatii:

  • testul pentru hemoragia oculta din scaun (detecteaza cantitati mici de sange);
  • sigmoidoscopia flexibila la fiecare 5 ani (detecteaza 76% dintre formele avansate);
  • testul pentru hemoragia oculta si sigmoidoscopie cu tub flexibil asociate, la fiecare 5 ani;
  • irigografia cu bariu in dublu contrast, la fiecare 5 ani (detecteaza 83% din polipii precancerosi mai mari de 1 cm);
  • colonoscopia la fiecare 10 ani (detecteaza 95% dintre polipii precancerosi).

Polipii cu potential de evolutie catre cancer de colon sunt cei adenomatosi. Pentru a putea sti ce fel de polip este, acesta trebuie biopsiat. Toti polipii intalniti la colonoscopie trebuie biopsiati!

La nivel mondial, cancerul de colon afecteaza o persoana din 20. In Europa, cancerul de colon este a doua cauza de deces prin cancer la ambele sexe, dupa cancerul de san la femei si cancerul pulmonar la barbati.

Articole similare

Lasa un comentariu