Prof. Adrian Streinu Cercel: Toate persoanele născute înainte de 1990 ar trebui să se testeze de hepatitele B și C și HIV. Acestea pot evolua ani de zile fără simptome”

De , 19 ian., 2018, Expertul zilei

Șeful Institutului Matei Balș, Adrian Streinu Cercel trage un semnal de alarmă: ”Toate persoanele născute înainte de 1990 ar trebui să se testeze de hepatita B, hepatita C și HIV pentru că înainte de acest an nu existau seringi de unică folosință și cine a făcut injecții sau transfuzii ar fi putut fi infectat cu unul dintre aceste virusuri.”

Medicul a mai ținut să sublinieze că aceste virusuri pot evolua ani întregi fără simptome specifice așa că ar trebui să ne facem analizele chiar dacă nu apar semne de boală.

 

 Peste 60% dintre români nu s-au testat niciodată pentru Hepatita B sau C

Mai multe de jumătate dintre români nu s-au testat, până în prezent, pentru hepatitele B și C, un procent la fel de îngrijorător fiind înregistrat și pentru numărul de persoane care au trecut printr-un screening de HIV – doar 17,7% din români. Acestea sunt o parte dintre concluziile studiului Cunoștințele, atitudinile și practicile populației generale cu privire la HIV/SIDA și hepatita B și C, derulat de Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”.

În ceea ce privește nivelul de cunoștințe și atitudinile românilor vis-a-vis de cele trei virusuri (HepB, HepC și HIV), există în continuare un număr foarte mare de persoane care nu identifică în mod corect căile de transmitere ale acestor boli, nu au o percepție corectă a riscului propriu de îmbolnăvire și tind să adopte atitudini nepotrivite față de persoanele infectate cu virusurile hepatice B/C sau HIV. De asemenea, faptul că mai mult de 80% dintre români nu s-au testat niciodată pentru HIV arată faptul că publicul general nu conștientizează importanța prevenției în cazul bolilor asimptomatice“, a concluzionat Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel.

 

Articole similare

Comentarii

  • Ce acte ami trebuie sa vin la spital Matei Bals Ptr dosar ptr tratamentul cel nou din 2016

  • Aceste teste ar fi trebuit să fie obligatorii si gratuite pt întreaga populație adultă din Români si nu mai băgați mâna în buzunarul românilor.

  • Când va veni si in Romania antidotul împotriva virusului HIV?

  • Când va veni si in Romania antidotul împotriva virusului HIV ?

  • Am hepatita c. Cum pot lua legătura cu dumneavoastră.

  • „Și marmota…..”. Acest individ, Streinu, nu are altceva de făcut decât să bage spaima in creduli. Vezi declarații ce făcea când cu gripa porcină, aviară. Bă, nea Streine, altă treabă n-ai? Ti-a venit „revelația” asta dupa 30 de ani? Sau…ai alt scop?