Remediu împotriva cirozei. Ce măsuri urgente trebuie să luăm

Sănătate de la A la Z

Ca pentru multe alte boli, una dintre cheile victorioase este alimentația! Astăzi, vorbim despre alimentația mediteraneană, care nu protejează doar inima, ci și ficatul!

Acest tip de regim este bogat în fructe, legume, cereale integrale, ulei de măsline, pește și fructe demare. Un studiu recent arată că dieta mediteraneană are efecte benefice și în cazul bolnavilor cu ciroză.

Ciroza este o boală care ucide, anual, în lume, peste un milion de oameni. Un studiu al cercetătorilor de la Virginia Commonwealth University arată, însă, că pacienții cu această boală au șanse mai mari să nu zacă internați în spital dacă trec la dieta mediteraneană, ba chiar le cresc șansele să-și amelioreze starea de sănătate.

Cercetătorii au descoperit că dieta, care conține doar în mică măsură carne roșie, îmbunătățește conținutul microbian intestinal în cazul pacienților cu ciroză. Descoperirea, bazată pe analiza a peste 300 de pacienți, se adaugă studiilor care evidențiază rolul extrem de important jucat de microbio, în boli cronice.

Oamenii de știință au urmărit 157 de pacienți americani și 139 turci, unii sănătoși, alții bolnavi, timp de trei luni pentru a evalua riscul de spitalizare, cauzat de complicații precum icter și calculi biliari.

Cercetătorii, conduși de dr. Jasmohan Bajaj, au descoperit o diferență izbitoare între microbiomul intestinal al adulților turci și americani. În sensul că microbiomul adulților turci este mult mai divers decât cel al americanilor care preferă o dietă occidentală.

Mănânci așa ceva, stai departe de spitale. Totodată, datele studiului arată că americanii au o mai mare rată de spitalizare decât au turcii. „Este primul studiu care arată că există o legătură între dieta pe care o avem, diversitatea microbiomului și evoluția clinică a cirozei”, a explicat Dr Bajaj.

Profesorul Annalisa Berzigotta, membru al consiliului Asociației Europene pentru Studiul Ficatului, a descris studiul drept „important”, pentru că se „adaugă la dovezile existente care arată efectul robust, pleiotropic benefic de adoptare a unei diete în stil mediteranean asupra sănătății umane”.

Acest nou studiu, a adăugat ea, arată că o dietă mediteraneană bogată în antioxidanți are un efect protector în fazele timpurii și avansate ale bolii hepatice.

Articole similare

Află ce pot face iubitorii de animale ca să le scape de obiceiurile proaste
AnimalZoo
Află ce pot face iubitorii de animale c ...
Jojo, DEZVĂLUIRI INCENDIARE după ce a părăsit Asia Express: „Nu cifrele (audiența) contează….”
EVZMonden
Jojo, DEZVĂLUIRI INCENDIARE după ce a ...
Lovitură uriaşă în mass media. Apare o nouă televiziune care promite să spulbere concurenţa.
EVZ
Lovitură uriaşă în mass media. Apare ...
Iordache, la un pas să-l scape pe Dragnea de închisoare. Ce a decis CCR
CAPITAL
Iordache, la un pas să-l scape pe Dragn ...

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.