Semnele de alarmă care anunță preinfarctul

De , 27 nov., 2019, Sănătate de la A la Z

Preinfarctul sau angina pectorală instabilă reprezintă o urgență medicală, pentru că poate evolua rapid spre un infarct miocardic acut.

Principala manifestare a anginei este durerea in piept, provocata de placile de aterom. Acestea dezvolta complicatii, blocand vasele care iriga cordul. .

Simptomele unui preinfarct

Te poti gandi ca ai angina pectorală dacă prezinți măcar unul din următoarele semne sau simptome:

– dureri in piept, in spatele sternului, care pleaca spre membrul superior stang, madibula, dinti sau chiar spre spate;
– durerea este ca o apasare, greutate, arsura sau chiar ca o gheara care te strange in piept;
– o data cu aparitia durerii ai senzatia de moarte imediata si devii agitata;
– ai greturi si varsaturi ;

Toate aceste manifestari apar cand faci efort fizic, daca esti strasata, dupa un contact sexual, dupa o masa abundenta sau daca stai in frig; ele pot persista peste 15 minute in cazul preinfarctului. Se poate intampla ca in cazul anginei instabile durerile sa apara  si in repaus si pot disparea dupa administrarea de nitroglicerina.

 

heart-attack-2

Simptomele preinfarctului în cazul femeilor

Femeile pot avea simptome diferite de ale bărbaților pentru că nu simt preisune sau apăsare în piept. The symptoms can be very different in women În cazul lor, semnele anginei includ înțepături în piept, amețeli, dificultăți la respirare, sau dureri de stomac. Toate aceste simptome pot apărea și în cazul altor afecțiuni, așa că de multe ori, diagnosticarea este întârziată.

Cât de periculos este preinfarctul?

Trebuie sa stii ca angina instabila este cel mai adesea urmata de infarct. Inca de la primele dureri in piept trebuie sa te adresezi medicului care iti va face o electrocardiograma si un set de analize. Acestea vor da indicii pretioase despre existenta riscului de infarct.

Tratamentul anginei instabile

Tratamenul anginei instabile seamana cu tratamentul infarctului. Trebuie sa stii ca, daca ai o criza de angina instabila trebuie obligatoriu sa fii spitalizata in sectia de terapie intensiva, vei fi monitorizata si nu vei avea voie sa te ridici din pat.

Pentru calmarea durerilor poti primi sedative si chiar morfina. In primele ore de la internare, daca ai senzatia de sufocare  vei primi si oxigen.Ca medicatie mai poti primi nitroglicerina intravenos la fiecare 5 minute, cu conditia ca tensiunea arteriala sa nu scada sub 100 mm Hg; propanololul, nifedipina, xilina sau heparina cu acenocumarol sunt alte medicamente indicate in tratamentul anginei instabile.

Aspirina in doza de 70-160 mg/zi si clorpidogrelul sunt antiagregante plachetare ce previn formarea de cheaguri care pot bloca vasele coronare.

Si statinele fac parte din medicatia anginei instabile, fiind recomandate inca din prima zi de tratament. Acestea reduc colesterolul si actioneaza asupra placilor de aterom, principalele cauze de infarct.

Angina pectorala poate fi agravata daca ai febra, anemie, hipo- sau hipertensiune arteriala, tahicardie, hipertiroidie sau daca plamanii nu functioneaza corespunzator.

White tea protects your heart, helps prevent heart attacks, and regulates blood pressure.

Factorii de risc cuprind:
-virsta inaintata peste 60 de ani
-istoric familial de boli cardiace ischemice
-nivele inalte de colesterol in singe
-hipertensiune arteriala, fumatul
-diabetul tratat cu insulina
-sedentarismul, obezitatea, sexul masculin-estrogenii avind rol protector
-consumul excesiv de zaharuri rafinate, grasimi saturate, alcool
-tipul psihosomatic A: ambitios, energic, agresiv, nerabdator
-profesiunile cu stress crescut.

Articole similare

Comentarii

  • Buna poate sa ma ajute si pe mine cineva azi noapte în somn am avut un junghi in piep care o durat aproximativ zece min.in timpul acela am simtit o intepatura puternica in spate partea stângă după care spre gât in timpul acela nu puteam sa respir după ce ma lăsat acel junghi am inceput sa am frisoane cald frig adică transpiram foarte tare după care imi era foarte frig si ma simt foarte ametita. Ca multumesc

  • Ai avut un preinfart

  • Buna ziua ma numesc cristina am 28 ani si astazi mi-sa intamplat o chestie ciudata .Stateam linistita in pat dupa ce am mancat si am simtit o intepatura puternica in partea stanga sub san .A fost atat de puternica incat am ramas intepenita in pat,dupa ma-m gandit sa ma duc la bucatarie sa beau o gura de apa dar supriza a fost ca daca ma miscam brusc durerea ma punea in genunchi am stat asa 10 mn am crezut ca imi trece dar au contiunuat tip d 20 min .Cand ma-m hotarat sa plec la spital mi-a trecut durerea .Dar am ramas cu durere de cap si o senzatie de sufocare ,si imi tremura corpu si transpiram ,vederea nu -mi era tocmai buna . Un sfat o parere va rog ms