Spirometrii gratuite pentru cei care vor să-și testeze sănătatea plămânilor

De , 4 nov., 2013, Sănătate de la A la Z, Ştiri

BPPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică) afectează aproximativ un milion de români și se estimează că în următorii ani va deveni a treia cauză de deces la nivel mondial.

Doar o mică parte dintre românii bolnavi de BPOC știu că au această afecțiune, ajung la medic și primesc tratament. Pentru cei interesați să își testeze sănătatea plămânilor, între 4 și 30 noiembrie, cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC, 64 de medici din peste 30 de orașe, oferă spirometrii gratuite.

Lista medicilor și a clinicilor unde se pot face investigațiile gratuite poate fi găsită pe site-ul: www.desprebpoc.ro.

Cauzele BPOC

Principala cauza a BPOC este fumatul, active si pasiv. Dar nu toti pacientii cu BPOC sunt fumatori sau fosti fumatori. O problema majora o reprezinta si expunerea pe termen lung la poluare. Unele profesii sunt mai periculoase decat altele, pentru plamani. Exista si o cauzalitate genetica, deficitul de alfa-1-antitripsina, care creste riscul de BPOC. Aceasta afectiune genetica explica doar 5% din cazurile de BPOC. BPOC este o problema si mai grava in tarile in curs de dezvoltare, mai ales in culturile unde sa gateste in spatii inchise si la foc deschis, prin arderea lemnului sau carbunelui.

Simptomele BPOC

Pacientii cu BPOC pot prezenta tuse, wheezing (respiratia suieratoare), senzatii de apasare in piept, dar, cel mai adesea, primul semn al bolii este dispneea. Raman fara suflu cand urca scarile sau au nevoie sa se opreasca si “sa-si traga suflul” mai des decat alte persoane de varste similar. Persoanele cu BPOC sunt mai expuse la raceli si la apar mai frecvent recaderi ale racelilor sau ale pneumonilori, boli care sporesc suplimentar dispneea si celelalte simptome. Dispneea si tuse pot fi si simptome ale astmului bronsic. Femeile cu BPOC risca mai mult decat barbatii sa fie gresit diagnosticate cu astm, din cauza ca astmul este o boala mai frecventa la femei, iar despre BPOC exista ideea preconceputa ca este o boala mai frecventa la barbati (explicatia vine din obiceiul fumatului, mai frecvent in trecut la barbati decat la femei, dar, din pacate, o explicatie contrazisa acum de faptul ca femeile fumeaza egal sau mai mult decat barbatii…)

Articole similare

Comentarii

  • Am observat in ultimul timp tot mai multe campanii cu testari gratuite pentru sanatatea populatiei. Un lucru foarte bun. Din pacate, aceste campanii au loc, in general, numai in orasele mari, unde populatia oricum sta mai bine cu finantele si are acces mult mai mare la diverse analize. In Teleorman, in ultimii ani, in afara unei campanii a Ministerului Sanatatii, nationala, nu a avut loc nici o astfel de campanie, pentru nici un fel de boala. Acest judet este foarte sarac si ar fi normal ca aceste campanii sa se desfasoare in primul rand in astfel de judete. Nu vi se pare normal? Poate scrieti dv. de acest lucru si va vaeti face auziti…