Unul dintre cele mai ample studii din lume a căutat legătura între autism și vaccinul ROR. După 10 ani de cercetare, specialiștii au dat verdictul

De , 21 apr., 2019, Sănătate de la A la Z

Studiu imens, care a durat peste un deceniu și a analizat date de la peste 650.000 de copii a căutat legătura între vaccinul ROR și apariția autismului.

După verificarea datelor, a ajuns la aceeaşi concluzie ca majoritatea studiilor anterioare: vaccinul împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei (ROR) nu creşte riscul de autism, potrivit agenţia AFP, citată de Agerpres.

Studiul a luat în considerare datele tuturor copiilor danezi născuţi între anii 1999 şi 2010, care au fost monitorizaţi până în anul 2013.

Cercetătorii au comparat numărul copiilor care au primit un diagnostic de autism dintre cei vaccinaţi şi nevaccinaţi şi nu au identificat nicio diferenţă.

”Studiul susţine cu fermitate faptul că vaccinul ROR nu creşte riscul de autism, nu declanşează autism la copiii susceptibili (cu factori de risc – n.r.) şi nu este asociat cu o grupare a cazurilor de autism după vaccinare”, au scris cercetătorii în concluziile cercetării, publicate în jurnalul american Annals of Internal Medicine.

Potrivit echipei de autori de la Statens Serum Institut, Universitatea din Copenhaga şi Facultatea de Medicină a Universităţii Stanford din California, cercetarea susţine rezultate similare ale unui studiu din 2002 în cadrul căruia au fost monitorizaţi 537.000 de copii danezi.

De asemenea, autorii citează alte zece cercetări pe tema vaccinurilor contra bolilor copilăriei, printre acestea numărându-se şase care vizează în mod specific vaccinul ROR, care nu au identificat nicio astfel de asociere.

Sute de mii de copii, monitorizaţi de-a lungul anilor, au fost comparaţi cu studiul restrâns, efectuat în 1998, citat adesea de susţinătorii campaniilor anti-vaccinare drept dovada asocierii între ROR şi autism, efectuat pe un număr de 12 copii. Deşi a fost retras de jurnalul medical în care a fost publicat, iar autorul, care a falsificat rezultatele, şi-a pierdut licenţa medicală, acest studiu continuă să fie citat de activiştii anti-vaccin.

Potrivit site-ului Annals of Internal Medicine, annals.org, studiul publicat marţi a fost realizat cu sprijinul financiar al Novo Nordisk Foundation cu sediul în Danemarca şi al Ministerului Sănătăţii din această ţară.

Articole similare

Lasa un comentariu