Tensiunea arterială crescută – cel mai important factor de risc asupra sănătăţii la nivel global

Ştiri

Unul dintre cele mai mari proiecte de cercetare de acest tip, Studiul Global Burden of Disease, realizat în anul 2010, a dezvăluit care sunt factorii cu cele mai mari riscuri pentru sănătate: tensiunea arterială crescută este factorul de risc cel mai important, la nivel global.

Rezultatele studiului arată că tensiunea arterială este factorul care afecteaza cel mai des sănătatea, cauzând în 2010 pierderea a 9,4 milioane de ani de viaţă, ajustaţi în funcţie de dizabilitate (denumiţi DALY = disability-adjusted life years). Un DALY reprezintă un an de viaţă sănătoasă pierduţi şi se calculează prin adăugarea numărului de ani pierduţi din cauza bolii, la numărul de ani pierduţi din cauza decesului prematur.

Al doilea cel mai mare factor de risc este reprezentat de fumat(6,3 milioane de DALY pierduti), iar al treilea a fost considerat consumul de alcool (4,9 milioane DALY pierduti). Cancerul și diabetul sunt pe locurile 7 si 8 în topul celor mai comune boli. De asemenea, rezultatele arată că bolile infecţioase, malnutritţa, bolile materne şi infantile cauzează din ce în ce mai puţine decese şi boli, spre deosebire de acum douăzeci de ani. Deşi speranţa de viaţă este mai mare, oamenii trăiesc mai mult cu povara bolii.

Studiul ne spune, in esenta,ca aportul diferitilor factori de riscasupra sanatatii s-a schimbat de-a lungul ultimelor douadecenii. Aceste constatari pot fi atribuite faptului ca stilurile de viata s-au schimbat – oamenii sunt mai putin activifizic si dietele lor sunt mai putin sanatoase. Prin analiza rezultatelor studiului putem obtine o perspectiva buna in zonele asupra carora trebuie sa ne concentram pentru a preveni problemele de sanatate si moartea timpurie. Noi pledam intotdeauna pentru preventie si protecție si le oferim clientilor nostri ajutorul si instrumentele necesare, astfel incat sa aiba singuranta ca primesc ingrijirea medicala corespunzatoare ori de cate ori apare o problema de sanatate. Un stil de viata profilactic asigura limitarea cat mai eficienta a potentialului distrugator al unei boli.” spune Levy Zahal, presedintele MediHelp International.

Studiul Global Burden of Disease 2010 (GBD 2010) este cel mai de anvergura studiu realizat vreodata pentru a descrie distribuția globală și cauzele unor boli majore si leziuni, precum si factorii de risc ce afecteaza sanatatea. Acesta masoara impactul lor în 187 de tari, de peste doua decenii, ca parte a colaborarii cu cercetatori din intreaga lume.

Articole similare

Eufrat este replica unui câine antic dispărut. Uite câte kilograme și ce înălțimea uimitoare are / Video
AnimalZoo
Eufrat este replica unui câine antic di ...
Emoții mari pentru Andreea Mantea! „Legam prietenii și ne cunoaștem…”
EVZMonden
Emoții mari pentru Andreea Mantea! „L ...
ALERTĂ MONDIALĂ! Pământul, supus unui IMPACT NIMICITOR de zeci de ori mai mare decât BOMBA DE LA HIROSHIMA. Breaking News.
EVZ
ALERTĂ MONDIALĂ! Pământul, supus unu ...
EXCLUSIV: Black Friday la eMAG: Iată primele reduceri. Ce telefon de top îți poți lua. Stoc limitat
CAPITAL
EXCLUSIV: Black Friday la eMAG: Iată pr ...

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.