Cele mai bune alimente pentru reglarea glandei tiroide

De , 2 iul., 2019, Stil de viaţă

Atunci când tiroida funcționează bine, nu este necesar să adoptăm un regim alimentar specific. Însă, în anumite perioade ale vieții, glanda tiroidă poate suferi de tulburări, motiv pentru care corpul poate produce mai mulți hormoni (hipertiroidie) sau mai puțini spre normal (hipotiroidie). 

Hipertiroidismul apare atunci când glanda tiroidă este stimulată în exces și produce o cantitate de hormoni tiroidieni mult peste nevoile corpului nostru. În această situație,  excesul duce la pierderea greutății și a masei musculare. Astfel, se recomandă un regim alimentar echilibrat, cu un conținut ridicat de energie.

O altă anomalie ce poate afecta tiroida este hipotiroidismul, cauzat de încetinirea producției de hormoni T3 și T4. Această afecțiune este însoțită de simptome cum ar fi oboseala, căderea părului, somnolența și chiar luarea în greutate, în cele din urmă ducând la obezitate.

Cele mai bune alimente pentru reglarea hipertiroidimsului:

– Folosește iaurtul sau laptele ca ingrediente lichide în toate preparatele culinare, pe cât posibil;
– Adaugă cubulețe de brânză în salate.

– Taie un ou fiert și adaugă-l la salate, supe sau legume. Procedează la fel cu carnea și peștele;
– Adaugă un ou bătut la piureul de cartofi, la sosuri sau în smoothie-urile cu lapte;
– Adaugă în omlete cubulețe de carne sau de pește.

– Mănâncă pâine dimineața, la micul dejun alături de miere naturală;
– Adaugă crutoane la supe și piureuri.

– Zdrobește fructe uscate și adaugă-le în tocane sau salate.

Alimente ce ajută la controlarea hipotiroidismului:

– Carne slabă—pui, vită, curcan sau iepure. Peștii albi sau albaștri și ouăle sunt opțiuni minunate. Consumă aceste alimente în porții mici, de trei sau patru ori pe săptămână.

– Produse lactate—asigură-te că acestea sunt iaurturi sau brânzeturi degresate sau cu un conținut scăzut de grăsimi.

– Stevia sau miere—în loc de zahăr.

– Legume și fructe—în special cele ce pot fi mâncate crude.

– O cantitate moderată de produse pe bază de cereale sau bogate în amidon, cum ar fi pâinea, cartofii, orezul și pastele.

Ulei de măsline—nu-l consuma în exces.

– Crește-ți aportul zilnic de apă. Bea multe ceaiuri și sucuri naturale.

– Adaugă puțină zeamă de lămâie sau condimente mâncărurilor tale—te vei simți mai sătul

Alimente pe care trebuie să eviţi în caz că suferi de hipotiroidie:

– Alimente bogate în grăsimi, zahăr şi calorii;

– Mezelurile şi carnea grasă;

– Margarina, untul şi untura;

– Zahărul alb şi zahărul brun;

– Alcoolul şi sucurile dulci.

Articole similare

Lasa un comentariu