Tot ce ai crezut despre renunțarea la fumat este greșit! Nu ai nevoie de voință și nici nu o să te îngrași dacă te lași de țigări

De , 29 aug., 2019, Stil de viaţă

Mulți fumători dau greș atunci când vor să  renunțe la fumat. Asta din cauza concepțiilor greșite pe care le au. Iată cele mai vehiculate mituri despre renunțarea la țigări, desființate

E nevoie de voință ca să te lași de fumat.

FALS! Voința este un instrument psihic de ajutor pe perioade scurte de timp. Voința ne poate aduce în decizia de a stinge ultima țigară, dar este insuficientă pentru a ne menține în statutul de nefumători. Voința este o mare consumatoare de energie psihică, ea transformă o victorie minunată într-o luptă continuă pentru abținere. Antrenarea voinței în procesul lăsatului de fumat sună prohibitiv: nu ai voie să mai fumezi! Or, fructele oprite sunt și mai tentante. Dacă dorim să rămânem nefumători, e necesar să evităm antrenarea voinței în proces.

 Dacă mă las de fumat, voi traversa un sevraj oribil.

FALS! Mărturie stau toți acei oameni despre care știm că s-au lăsat de fumat cu ușurință, deodată, fără să simtă nimic altceva decât eliberare. Sevrajul nicotinic nu este sever și nu are simptome fizice, ci doar de ordin psihic: neliniște, nesiguranță, senzație de gol, panică.

Dacă mă las de fumat, o să mă îngraș.

FALS! Kilogramele în plus nu vin automat după stingerea ultimei țigări, ci vin pentru că oamenii înlocuiesc țigările cu mâncarea percepută drept inofensivă. Necesitatea înlocuirii vine dintr-o perceție greșită, ce ține de sentimentul pierderii unui „bun prieten”. Dacă însă vom simți că am scăpat de o problemă, nu vom mai avea nevoie de substituenți pentru a ne simți întregi.

Nu e bine să te lași deodată, ci treptat.

FALS! Fumatul este o adicție. Continuarea hrănirii adicției prin scăderea cantității de nicotină duce la creșterea frustrării psihice, perpetuând problema fiziologică. Singura șansă la vindecare este eliminarea drogului care creează problema (acest lucru fiind posibil numai prin întreruperea consumului) și ajustarea mentală optimă, în paralel, astfel încât frustrarea primelor zile să poată fi gestionată și chiar folosită în sprijinul procesului. Sunt necesare în medie 3-5 zile pentru a evacua toată nicotina din organism.

Articole similare

Comentarii

 • Nimic mai neadevarat!
  Fumatul este un OBICEI (reflex conditionat, cum spuneti voi) creat de consumului unei substante chimice – nicotina.
  Intre obicei si consumul propriu-zis de nicotina exista o relatie de interconditionare reciproca.
  Fumatorul inrait, ASOCIAZA fumatul cu bautul cafelei, pauza de prinz, stres, etc. De aceea e dificil sa te lasi de fumat!
  Ca sa te lasi de fumat, trebuie cumva sa rupi cercul vicios de undeva.

 • Din pacate absolut tot ce sustineti sunt tampenii dovedite fix pe pielea mea.Dupa 17 ani de fumat am renuntat la tigari doar prin vointa si am experimentat 3-4 luni de o forma de sevraj moderata.Dupa un an de la renuntarea de fumat aveam 12 kg.in plus.Este fapt si cea ce sustineti sunt aberatii.Pe 1 Noiembrie se implinesc 13 ani de cand numai fumez.Sevrajul cel mai rau este cel psihic.

 • am fost fumator inrait pana la 50de ani..4 pachete pe zi!
  am descoperit un tratament (cura de apa) pe care am facuto timp de 4 luni.1200 ml dimineata pe stomacul gol.(apa plata)

  1.am slabit(eram oarecum supraponderal)
  2.am crezut in sevraj…nu s-a intamplat
  3.organismul (in timpul curei) s-a adaptat si a provocat refuzul pentru:alcool,bere….si alte lichide gazoase.
  trebuie vointa zilnica….la un moment dat cura nu-si mai face efectul…..a insemnat finalul curei.
  Este greu sa te scoli la 5 dimineata si sa bei 1200 de apa dar merita.

  • Cum este cura? Te rog spune-mi.

 • Adevarul este ca a te dori sa te lasi de fumat nu este un act de vointa… iti spala cineva creierul si te trezesti intr-o zi ca trebuie sa renunti la tigari… nici voi nu mai stiti ce articole sa scrieti

 • fumatoare din clasa a unsprezecea(din 12 clase),de liceu,,fumam pe furis,tata=tTATAL NOSTRU-al meu si al sora-mi,NU A FUMAT NICIODATA=NICIODATA,fratele lui si cei 4 baieti ai acestuia,FUMAU TOTI SI LE AVREAU CU JUCATUL CARTI PE BANI…TATA,NU!!! AM LUCRAT IN TURE,FUMAM NOAPTEA PE RUPTE…AVEAM TIMP SI DACA AVREAM SI COMPANIE…RUPEAM DUPA 30 DE ANI,TIMP IN CARE AM AVUT NENUMARATE TENTATIVE DE A MA LASA DE FUMAT_BANII FIIND PRIMUL DERANJ DAR SI FRICA DE TATA!!!,spanioloaica la care lucram in madrid,FUMATOARE INDRACITA SI EA,IMI ZICEA: numai singura,hotarand tu singura,TE LASI DE FUMAT,..EU-adica ea,spanioloaica,SI_A ZIS: GATA!! DE MAINE NU MAI FUMEZ..si asa a facut…eu am suferit un accident vascular cerebral,operat in ITALIA_CREMONA_LESIN,APROAPE MOARTE…AM RAMAS CU SECHELE=PAREZA DREAPTA,ABIA SESIZABILA,operatia-reusita…vecina mea de aici,focsani,a murit: ANEVRISM,FARA TOMOGRAF_INCUIAT IN W,K.end…IN DRUM SPRE BUCURESTI,A MURIT…eu am avut marele noroc ca m-am nimerit la CREMONA_ITALIA SI DE GARDA ERA UN NEUROCHIRURG DIN MILANO!!!! m-a operat imediat dupa investigatii la tomograf,,,,,asa m-am lasat de fumat..dupa 6-7 luni in spital=operatie+recuperare..,.

 • Nu mai cand doresti cu adevarat te poti lasa de fumat. Trebuie sa vezi in tigari cel mai mare dusman al tau. Reusita e sigura. Totul se face de azi pe maine. Eu de 10 ani le-am lasat. Aveam 40 de ani si fumam intre 2 si 3 pachete pe zi de la 16 ani. Recunosc ca as fuma si acum 1, 2 tigari la vafea. Dar stiu ca daca incerc le iau din nou. Deci ma abtin. Fumatul este un viciu extrem de placut si de asta e greu de renuntat.