Vopsitul ouălor, slalom printre chimicale. De ce ne sfătuiesc specialiștii să fim foarte atenți

De , 11 apr., 2019, Stil de viaţă

Vopsitul ouălor era, tradițional, fierberea lor în Joia Mare cu diverse plante, care le colorau coaja în mod natural, pentru marea sărbătoare a Sfintelor Paști.

Epoca modernă ne-a adus comoditate, dar și o sumedenie de chimicale, care mai de care mai periculoase.

Cetățenilor care plănuiesc să vopsească ouă pentru Paști le-a fost atrasă atenția asupra unui aspect foarte important pentru sănătate. Vopseaua pentru ouăle de Paşti poate fi toxică. Cu cât mai multe E-uri sunt trecute pe ambalaj, cu atât consumatorul ar trebui să evite mai mult acel produs. Îngrijorări trebuie să trezească şi dacă eticheta nu indică compoziţia vopselelor.

Atenţionările sunt făcute de către Centrul Naţional pentru Protecţia Consumatorilor, asociaţie obştească, în contextul sărbătorilor care se apropie, transmite IPN.

Potrivit specialiştilor Centrului, practic toată vopseaua pentru ouă poate fi toxică, din simplul motiv că este obţinută industrial, din coloranţi artificiali, care până la urmă sunt E-uri. Este recomandată evitarea vopselelor care conţin E-uri cu denumiri greu de pronunţat şi care ajung prin coajă în ouăle consumate. Printre acestea se numără azorubina E122, tartrazina E102, albastru briliant FCF E133, guma Xanthan E415, scrie adevarul.ro.

Articole similare

Lasa un comentariu