Zece simptome ale accidentului vascular cerebral pe care toată lumea ar trebui să le cunoască

De , 12 ian., 2017, Sănătate de la A la Z

Accidentul vascular cerebral este una dintre cele mai periculoase afecţiuni cu care te poţi confrunta de-a lungul vieţii, motiv pentru care este important să detectezi problema imediat ce organismul îţi transmite primele semnale că ceva este în neregulă.

Dacă vei ştii să recunoşti simptomele accidentului vascular cerebral poţi acţiona rapid, pentru a diminua efectele negative ale acestuia asupra stării de sănătate.

 1. Afectarea vederii

Problemele de vedere precum vederea înceţoşată sau vederea dublă reprezintă un indicator important al AVC-ului. Acest simptom apare în 44% din cazuri.

 1. Confuzie sau dificultate la vorbire

AVC-ul poate afecta capacitatea de exprimare şi de înţelegere. Acest simptom apare în 72% dintre cazuri.

 1. Amorţirea unui braţ sau unui picior

Amorţirea braţelelor sau picioarelor este un simptomn comun al AVC-ului. De obicei, membrele afectate sunt cele din partea opusă zonei creierului unde apare accidentul vascular.

 1. Ameţeală sau pierderea echilibrului

Ameţeala, greaţa sau pierderea echilibrului se numără printre simptomele AVC-ului.

 1. Durere

Durerea nu este un simptom comun al accidentului vascular. Dacă durerea apare subit la nivelul braţelor, picioarelor sau pieptului poate indica aparitia AVC-ului. Potrivit studiilor, aceste simptome neobişnuite apar mai ales în cazul femeilor.

 1. Durere de cap puternică

Durerea foarte puternică de cap, poate fi de asemenea, un simptom al accidentului vascular. Acest semn apare, de obicei în cazul persoanelor tinere şi al femeilor.

 1. Amorţirea feţei

Accidentul vascular cerebral poate provoca leziuni ale creierului care ar putea determina privarea acestuia de oxigen şi sânge. Un accident vascular cerebral va cauza deseori amorţeală în unele zone ale corpului, în funcţie de partea creierului afectată de lipsa de oxigen. În cazul în care nervii conectaţi la nivelul feţei sunt lipsiţi de oxigen, poate interveni paralizia facială parţială sau totală. Dacă o persoană simte amorţeală la nivelul feţei, alături de slăbiciune a membrelor pe o anumită parte a corpului, acesta ar putea fi indiciul unui accident vascular.

 1. Stare de oboseală bruscă

Iţi desfăşori activităţile ca în orice altă zi, însă deodată te loveşte o stare de oboseală inexplicabilă şi tot ce îţi doreşti este să te aşezi în pat şi să dormi. Această situaţie poate masca prezenţa unui accident vascular cerebral, mai ales atunci când organismul tău este asaltat şi de alte simptome clasice.

 1. Sughiţ

Sughiţul apare ca urmare a contracţiilor diafragmei, contracţii care sunt controlate de anumiţi nervi ai creierului. În momentul în care aceşti nervi sunt afectaţi de atacul cerebral, declanşează apariţia sughiţului.

 1. Palpitaţii

Palpitaţiile apar, de obicei, în momentul în care există un motiv bine întemeiat, cum ar fi o sperietură zdravănă, efort fizic susţinut sau o emoţie puternică. Dacă te confrunţi subit şi fără motiv cu palpitaţii, este posibil să suferi un accident vascular cerebral. Palpitaţiile sunt însoţite şi de alte simptome clasice ale atacului cerebral.

 

Articole similare

Comentarii

 • Si cu ce te ajuta ca stii care sunt simptomele AVC, daca atunci cand mergi la medic iti rade in fata si-ti spune ca ai facut atac de panica? In urma cu doi ani am inceput sa am dureri foarte mari de cap. Intr-o dimineata nu am mai vazut nimic timp de cateva secunde. Sotul meu a chemat salvarea, iar cei de la salvare mi-au spus ca am facut atac de panica. Durerile de cap erau din ce in ce mai puternice, am inceput sa ametesc si sa vad cu „pete”, in special dimineata. Am mers la urgente, neurologul care era de garda mi-a facut un tomograf, dupa care mi-a spus ca nu am absolut nimic, am venit la spital doar ca el sa-si piarda timpul cu mine. Sotului meu, care ma insotea, i-a spus sa vina cu mine acasa si sa „ia masuri”(!) impotriva durerilor mele de cap.Dupa o saptamana am facut AVC ischemic (cu pareza stanga), din cauza unui cheag de sange care a blocat irigarea creierului. Medicul de garda m-a tinut 40 de minute pe targa, fara sa se apropie de mine. La insistentele sotului meu, am fost transferata cu salvarea la un alt spital din alt oras, centru universitar. Am avut parte de niste medici extraordinari, din pacate nu acelasi lucru il pot spune despre medicii din orasul in care locuiesc. Avc-ul l-am facut la 35 ani, deci nu eram o persoana in varsta. Mi-au trebuit luni intregi de recuperare, din fericire pot spune ca acum mi-am revenit in proportie de 90%. Asa ca, in Romania zilelor noastre iti trebuie in primul rand, noroc. Noroc sa prinzi de garda un medic bun, interesat de sanatatea pacientilor. Am cunoscut simptomele AVC-ului, dar medicii radeau si-mi spuneau ca o persoana tanara nu face AVC.

  • Sunt consternata la gandul ca-ti trebuie mult noroc sa dai peste un profesionist,in cazuri disperate!
   Cunosc multe persoane care nu mai au incredere in medicina noastra…din pacate!
   Sanatate multa!

 • Cunosc aceste cauze si va cred. Eu am fost tratata de pareza faciala , dar superficial fara sa se intereseze de adevarata cauza. Simptomele erau clar de AVC dar, medicul a ras si a spus ca la 30 de ani nu faci asa ceva. Ba faci si aveti grija de voi ptr ca unii medici nu ar trebui sa mai profeseze. Acum sunt cat de cat bine dar anul trecut a fost un an cumplit in care nu stiam daca voi reusi sa trec peste asta si sa-mi vad baietelul crescand. Nu -i doresc nici unei mame sa treaca prin asa ceva. Multa sanatate si aveti grija de voi.

 • atentie la calitatea invatamantului medical romanesc.